Madárinfluenza újabb három településen

2016.11.14. 12:46

Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugacon, Kisszálláson és Kelebián.

Ezzel ötre emelkedett az érintett magyarországi települések száma, korábban egy tótkomlósi pulykaállományban és egy kiskunmajsai kacsatartó telepen jelent meg a betegség. 

A szakemberek szerint 2017 tavaszáig fennáll a fertőzésveszély az Európai Unió területénForrás: MTI/Rosta Tibor

Németországban és Ausztriában is megjelent baromfiállományokban a madárinfluenza. A német–svájci–osztrák határ közelében fekvő Boden-tó mellett két osztrák gazdaság állatállományát kell felszámolni. Szintén madárinfluenzát mutattak ki egy pulykatelepen a németországi Schleswig-Holstein tartományban, Lübeck-Travemünde térségében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

A vírus miatt több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett magyarországi megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong és Szingapúr. A H5N8 vírustörzs emberi megbetegedést nem okozott. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK