Andy Vajna és a magyar filmipar sikereiről írt a Financial Times

2016.11.16. 16:51

Jelentős pozitív fordulatot hozott a magyarországi filmiparban Andy Vajna tevékenysége - írta szerdán a Financial Times. 

Amióta Orbán Viktor miniszterelnök filmügyi kormánybiztossá nevezte ki Andy Vajnát, a magyar filmek értéke megduplázódott, és a Saul fia című film Oscar-díjat nyert - írja a Financial Times. Az újság beszámol arról, hogy korábbi sikerei ellenére 2011-ben a magyarországi filmes elit szkeptikus volt Vajna kinevezésével kapcsolatban. Mindezek ellenére Vajna Magyarországot Európa egyik leggyorsabban növekvő filmes helyszínévé tette.

A neves brit pénzügyi lap szerint míg 2012-ben Magyarországon csak 144 millió dollárt költöttek évente filmekre, addig 2015-re ez az összeg 260 millió dollárra emelkedett. Az Európai Audiovizuális Intézet szerint hazánk 2015-ben a GDP 0,15 százalékát fordította filmgyártásra. Ez az érték a legnagyobb Európában.

Andy Vajna és a magyar film sikereiről írt a Financial TimesFotó: Mudra László - Origo

Vajna: Ez puszta irigység

Az újság arról is írt, hogy a filmügyi kormánybiztos különösen a TV2 megvásárlása után került a sajtó célkeresztjébe. Vajna szerint mindezeket a támadásokat az irigység és a féltékenység szüli. A magyar filmek sikere mögött a kedvező adórendszer is áll, mivel Magyarországon 25 százalékos adókedvezményt lehet érvényesíteni a filmgyártás területén.

Vajna arról is beszélt az FT-nek, hogy Magyarország és Budapest nagyon kedvező helyzetben van a filmgyártás szempontjából. A lehetőségek jobbak, mint Hollywoodban vagy Angliában, ami nagyon jelentős előnyt ad nekünk – mondta a kormánybiztos. Vajna szerint a magyarországi filmes ipar felfuttatása rengeteg munkahelyet teremtett, és beruházásokat hozott Budapestre. A kormánybiztos még több saját gyártású filmet szeretne, és médiabeli pozícióit is szeretné bővíteni.