Ezt javasolja Kőbánya polgármestere a 3-as metró kiváltására

Kovács Róbert Kőbánya Polgármester X. kerület Interjú 
2016.11.15.
Kovács Róbert Kőbánya polgármestere, X. kerület. 2016.11.15.
Vágólapra másolva!
A költségvetés 2010 utáni stabilizálása révén saját forrásból évente 2,5-3 milliárd forintot tudunk fejlesztésre fordítani – mondta Kovács Róbert az Origónak. A X. kerület polgármestere arról is beszélt, hogy Kőbánya-Kispest állomásról 15 perc alatt elérhető a Nyugati pályaudvar, ez pedig a 3-as metró kiváltásánál is lehet alternatíva. 
Vágólapra másolva!

Az Origo készített egy összeállítást arról, hogy a budapesti kerületek közül hol történik arányaiban a legtöbb fejlesztés. Próbáltunk minél több szempontot figyelembe venni, és ennek alapján a X. kerület végzett az első helyen. Minek köszönhető, hogy a korábban inkább lesajnált Kőbánya ennyire előretört?

A kívülállók többsége sajnos még mindig annak látja Kőbányát, ami évtizedeken át volt: egy régi munkásnegyednek. Ez azonban a múlt. Ma már egy ezerszínű kerület, hatalmas, ápolt zöldfelületekkel és rendezett közterületekkel, prémiumlakóparkokkal és nagy lakótelepekkel, ipari műemlékekkel és rozsdaövezetekkel, de mindenekelőtt rengeteg lehetőséggel. Kőbánya nem külváros, hanem Budapest mértani középpontja.

A legtöbb metrómegállóval mi rendelkezünk,

a legfontosabb villamosvonalak a X. kerületen is áthaladnak. Az elmúlt években sikeresen használtuk ki Kőbánya adottságait, és nagyon komoly fejlesztéseket hajtottunk végre. Míg 2006-ban a napi működésre is hitelt vett fel az akkori kerületvezetés, 2010-től az új testülettel kiemelt figyelmet fordítottunk a gazdasági és pénzügyi helyzet stabilizálására. Ennek eredményeként ma már saját forrásból évente 2,5-3 milliárd forintot tudunk fejlesztésre fordítani.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere azt mondta, hogy évente 2,5-3 milliárdot költenek beruházásokra Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A fent említett összegen kívül mennyit tudnak pályázni?

Ez változó. Most olyan pályázati szakaszban vagyunk, amikor kevésbé érkezik pénz. Korábban elsősorban az intézményeinket, óvodákat, bölcsődéket tudtunk pályázati forrásból felújítani, és a Pongrác lakótelep milliárdos fejlesztését is nagyrészt így finanszíroztuk.

2010-es megválasztása óta hány milliárd forintot költöttek beruházásra és felújításra?

Nem érdemes ezeket különválasztani, mivel 2010 óta építettünk egy új óvodát és bölcsődét, valamint egy új orvosi rendelőt, mindkettő körülbelül 500-500 millióba került. Elkészült az Újhegyi sétány felújítása, 900 millió forintból. Folyamatosan költünk a háziorvosi rendelők és az iskolák, óvodák, bölcsődék felújítására, utakat, járdákat újítunk meg, épül az önkormányzat új ügyfélközpontja – mindezeket egyszerre végezzük,

lendületben tartjuk Kőbányát.

Milyen lépések élveztek elsőbbséget?

Azok, amelyek az itt élő családok, gyerekek és idősek életét, biztonságát, egészségét érintik. Fontos számunkra, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tanuljanak, fejlődjenek és sportoljanak. Végigvisszük a 2010-ben vállalt egészségügyi alapellátási programot, aminek a lényege, hogy mindegyik körzeti rendelőt megújítjuk; már csak kettő nagyobb van hátra. Folytatódik a kerületben lévő, átlagosan negyvenéves lakótelepek felújítása is. Végeztünk egy teljes körű felmérést, ami az intézményeink, lakásaink, parkjaink és járdáink állapotát összegzi – ezek alapján készítjük az infrastrukturális és egyéb felújítási terveket.

Teljes körű felmérést is végeztek Kőbányán Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Lakótelep felújítására van-e uniós pénz?

Jelenleg nincsen, de a korábbi ciklusban volt. Most azon fáradozunk, hogy bizonyos leromlott állapotú lakótelepeket szanáljunk, váltsunk ki. Ennek érdekében régi lakásokat újítunk föl és új bérlakásokat is építünk. Szeretnénk önkormányzati támogatást biztosítani a társasházaknak a külső homlokzat megújítására is. Létezik egy saját pályázatunk már, a helyi védettséggel bíró épületek megőrzésére, felújítására is.

Korábban azt mondta, hogy 2010 előtt a tervezett beruházásoknak csak a 20 százaléka készült el. Most mi az arány?

Ennek oka leginkább a nem kellően hatékony munkavégzés volt, többször nem is a forrás hiánya. Másrészt

voltak olyan politikai viták, amik blokkolták a beruházásokat.

Ezen időszak illusztrálásáról csak annyit, hogy volt olyan év, amikor egyetlen jelentős beruházás sem valósult meg. Ma már a tervezett fejlesztések 75 százaléka elkészül.

Van-e valamilyen program arra, hogy a kerületi rozsdaövezeteket átalakítsák vagy megszüntessék?

Kőbányán rengeteg volt ipari ingatlan van. Ezek nagy részén nem folyik semmilyen tevékenység, vagy csak raktározás van, míg máshol új vállalkozások jelentek meg. Az egykori konzervgyár területén már négy sörfőzde kezdte el a munkáját, közülük több nemzetközi sikert ért el. Nagy büszkeségünk, hogy az egykori MÁV Járműjavító területére, az ipari műemléknek számító Eiffel-csarnokba költözik az Operaház háttérbázisa. Az önkormányzat birtokában lévő ingatlanokat is szeretnénk hasznosítani, egyelőre azonban nem sikerült teljesen áttörni azt a falat, ami Kőbánya megítéléséből származik, ennek oka, hogy például a Széchenyi Könyvtárat nem tudtuk ideköltöztetni annak ellenére, hogy kiváló megoldást nyújthattunk volna az elhelyezésére.

"Egyre több innovatív cég települ Kőbányára" Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ami a nagyvállalatokat illeti: a Richter, az Egis és a Bosch is aktív módon újítja meg a saját területét, így a kerület arculata is változik. Szerencsére

a magas hozzáadott értékű termelés is kezd felfutni a kerületben,

például kőbányai az a cég is, amelynek purhabszelepe egyedülálló, de még csak az amerikai és japán piacon érhető el. Az önkormányzat nemcsak a nagyoknak segít, hanem a kisebbeknek is. Ügyfélbarát ügyintézéssel és megfelelő szabályozói környezet létrehozásával, a vállalkozóknak is kedvező infrastruktúra-felújítással támogatjuk az itt működő cégeket. Utóbbira példa a Száva utca felújítása, amely korábban szinte járhatatlan volt.

Szemben a belvárossal vagy a Várnegyeddel ebben a kerületben nem volt jelentős állami beruházás. Lesz-e ilyen a kerületben, vagy valamelyik nagyobb állami intézmény ideköltözne?

Folyamatban van a Magyar Állami Operaház Műhelyházának kialakítása kerületünkben, és a meglévő rozsdaövezetben még további kiváló lehetőségek vannak. Bízom benne, hogy a Népliget fejlesztése mielőbb megvalósul. Egyre többen felismerik, hogy Kőbányán még lehet parkolni, és nagyon gyorsan el lehet innen érni a belvárost. Kiváló feltételeket tudunk biztosítani az állami beruházásokhoz is.

Mi lesz a 3-as metró felújítása miatt a kerületben?

Szerencsés helyzetben vannak a kőbányaiak, mivel a 3-as metró kerületünkben lévő részén nagyon jól szervezhető a forgalom. Az Üllői út kőbányai szakaszán könnyű buszsávokat kialakítani. Egyéb alternatív megoldási lehetőségek is vannak, így például a villamosvonalak és buszjáratok révén könnyen elérhető az Örs vezér tere vagy a Blaha Lujza tér.

Nem szabad elfelejteni a vasutat sem,

mivel Kőbánya-Kispest állomásról 15 perc alatt elérhető a Nyugati pályaudvar. Ez a kék metró kiváltásánál is lehet alternatíva, mivel csak Kőbánya alsón és Zuglóban áll meg az érintett szakaszon a vonat.

Kovács: Kőbányáról 15 perc alatt érhető el a Nyugati pályaudvar Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A tervezett 2024-es budapesti olimpiában milyen szerepet játszhat Kőbánya?

A Népliget mindenképpen tervezett helyszín, és a Hungexpo is, ahol a sajtóközpont mellett sportversenyeket is tarthatnak. Napi kapcsolatban vagyunk az előkészítő bizottsággal, mivel a kerület közlekedési szempontból is kulcspozícióban van. A kormány döntésére várunk, hogy a kerületben uszoda és sportcsarnok épülhessen. Kőbányán van a Spartacus uszoda, ahol sok világklasszis úszó, többek között Cseh László és Kovács Ágnes nevelkedett, de ott csak 33 méteres medence áll rendelkezésre.

Arról is beszélt, hogy a tervek között szerepel, hogy a Bajcsy-kórház mellett épüljön fel az új Egészségház. Hogyan áll ez az ügy?

Többször tárgyaltunk erről az érintett minisztériumokkal, hiszen az intézet állami fenntartású. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy mielőbb megvalósuljon a beruházás, mivel a Népligetnél lévő rendelő már megérett a lebontásra. Egy új járóbeteg-rendelő a szervezést is megkönnyítené Kőbányán.

Korábban arról is beszélt, hogy a gyerekek és a családok állnak a fejlesztések központjában. Az állami juttatások mellett hogyan tud segíteni az önkormányzat a nehezebb helyzetben lévőkön?

Nagyon összetett szociális rendszert működtetünk, amely kiterjed az egészségügyi támogatásokra is, így többek között a szemüvegekre és járókeretekre is. Ezeknek a megvételét évente több tízmillió forinttal támogatjuk. A 75 ezres lakossághoz képest kilenc bölcsődét üzemeltetünk, ami nem jellemző a többi kerületre, de mi mégis egy újabb megépítését tervezzük. A cél, hogy

az itt élő kisgyermekek minél előbb intézményi nevelés keretébe kerüljenek.

Emellett vannak egyéb kedvezményeink, például nagycsaládos kártyánk. Egy hajléktalanellátó programot is működtetünk: 50 főnek biztosítunk szállást és megélhetést. Nekik mindennap munkába kell járniuk. Akik részt vesznek ebben a programban, azok egy év után lakást kaphatnak, amennyiben készek az önálló életvitelre. Az a szomorú, hogy a rendelkezésre álló 20 lakásból csak nyolcat tudtunk az érintettek rendelkezésére bocsátani. Ennyien vállalták, hogy tesznek saját sorsuk rendezéséért.

Kőbányán széles körű szociális juttatások vannak Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A polgármesteri ciklusának következő három évében milyen beruházásokra koncentrálnak?

Folytatjuk az intézmények felújítását, folytatódik az Újhegyi sétány megújítása, és szeretnénk egy bölcsődét építeni. Az Újhegyi lakótelep mellett kialakítunk egy sporttelepet, amit mindenki igénybe vehet majd. Folytatódik a közterületi wifitelepítés is.

2019-ben ha felkérnék, elvállalná a főpolgármesterséget?

Szeretem Kőbányát!

Mit tanácsolna a Kőbányával határos Zugló polgármesterének, mivel a XIV. kerület az utolsó helyen végzett a listánkon, hogy előrébb lépjenek?

Egy dolog biztos: a városban otthon kell lenni, és a várost szeretni kell. Több mint 30 éve élem a mindennapjaimat és végzem a munkámat Kőbányán, így jól ismerem a kerületet, az itt előket és itt dolgozókat: az orvosokat, tanárokat, vállalkozókat. Mindennap járom a kerületet,

Kőbánya az otthonom,

napi kapcsolatban vagyok a helyiekkel, akikkel bárhol szívesen beszélgetek, ismerem, hogy milyen problémáik vannak, mi a fontos számukra, és mi nem. Nem olyan nagy ördöngösség ez.