Alkotmánybíró-jelöltek: megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP

2016.11.17. 11:33

A kormánypártok és az ellenzéki LMP megegyezett a betöltetlen alkotmánybírói posztok jelöltjeiről, ahogy a a testület elnökjelöltjéről is. Próbáltak az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni róluk, de nem sikerült. Kövér László Sulyok Tamást javasolja elnöknek.

Megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) hiányzó bírói helyeire a jelöltekről: Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik. A testület új elnökének személyéről is megegyezett a három frakció.

A Fidesz, a KDNP és az LMP egyezett meg az alkotmánybíró-jelöltekrőlForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Marosi Ildikó a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, Szabó Marcel pedig a jövő nemzedékek érdekeit védő ombudsmanhelyettes.

A frakciók közös jelöltjeiről – akik elfogadták a felkérést – kedden szavazhat az Országgyűlés, de előtte, hétfőn az igazságügyi bizottság meghallgatja őket. A jelöltek eleget tesznek a törvényi feltételeknek – közölte Gulyás Gergely, az AB tagjait jelölő parlamenti bizottság fideszes alelnöke.

Az Alkotmánybíróság bejárataFotó: Hajdú D. András - Origo

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni akartak, ám a szocialisták "elzárkóztak", a Jobbikkal pedig a személyekben nem tudtak megegyezni.

Sulyokot jelöli elnöknek

Sulyok Tamás alkotmánybírót, az Ab - jelenleg elnöki jogkört gyakorló - elnökhelyettesét javasolja az Alkotmánybíróság (Ab) következő elnökének Kövér László, az Országgyűlés elnöke - tájékoztatott az Országgyűlés Sajtóirodája.

Az Alkotmánybíróság tizenöt tagját az Országgyűlés választja meg az összes képviselő kétharmadának szavazatával, tizenkét évre. A testület elnökét is a parlament választja az alkotmánybírók közül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK