Öregszik a börtöntársadalom

ÉPÜLET kórterem SZEMÉLY rab elítélt fogvatartott kórházi ágy vaságy
Nagyfa, 2009. december 30. Egy fogvatartott fekszik a nagyfai börtön egyik kórtermében 2009 februárjában. 2010 januárjában kerülhet az Országgyűlés elé az a büntetés-végrehajtási törvénymódosítási tervezet, amely igen alapos részletességgel meghatározza a külvilág felé való nyitás, a fogva tartás körülményei, az elítéltek jogai és kötelezettségei, valamint a büntetés-végrehajtási szervezet működésének főbb elveit. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter
Vágólapra másolva!
Túl sokan vannak börtönben Magyarországon, ami megnehezíti a fogvatartottak társadalomba való visszavezetését, ráadásul emelkedik az idősek aránya a büntetés-végrehajtási intézetekben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Vig Dávid kriminológus, az ELTE Kriminológiai Tanszékének adjunktusa szerint Magyarországon túlértékelik a szabadságvesztés visszatartó erejét, ezt favorizálják ahelyett, hogy a bírók szélesebb mérlegelési teret, lehetőséget kapnának a személyre szabottabb és olcsóbb szankciók alkalmazásához.

Úgy látja: a kutatások nem támasztják alá, hogy a súlyosabb büntetések kilátásba helyezésének elrettentő hatása lenne.

Kórterem a nagyfai börtönben Forrás: MTI/E. Várkonyi Péter

A hosszabbodó büntetések oda vezettek, hogy a hatvan év feletti rabok már több mint kétszer annyian vannak, mint 2011-ben, és a negyvenévesnél idősebbek száma is egyre gyarapszik. Ezek a folyamatok egyre zsúfoltabb börtönökhöz vezetnek, 2014-ig folyamatosan nőtt a zsúfoltság, ami azóta csak a börtönépítések miatt állt meg. A fogvatartottak száma 2010 és 2011 között 15 ezerről 17 ezerre nőtt, ma pedig mintegy 18 200 fogvatartott van az országban.

Vig Dávid arra figyelmeztetett: ilyen közegben sokkal kevésbé van lehetőség hatékony reintegrációs programokra, pedig a fogvatartottak döntő többsége előbb-utóbb vissza fog kerülni a társadalomba, és nem mindegy, milyen állapotban.