A PDSZ nem elégedett a pedagógusbér-emeléssel

A Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (KARD) Egyesület márciusi témája: az oktatás. A kerekasztal felkért résztvevői: · Békés Gáspár, diák olimpikon · Bősz Anett, közgazdász, politikus · Dr. Hiller István, a Parlament alelnöke, volt oktatási és kulturális miniszter · Krasznai Gábor, Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért · Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke · Ónódy-Molnár Dóra, újságíró · Pallás György, volt középiskola igazgató · Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója · Dr. Timár Gábor, tanszékvezető egyetemi docens
Vágólapra másolva!
Nem elégedett a pedagógusbér-emeléssel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mendrey László elnök arra reagált, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt 30 évben soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelésről beszélt.
Vágólapra másolva!

Nincs ok elégedettségre a pedagógusok és a nevelést-oktatást segítő dolgozók béremelése ügyében – mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Csütörtökön ugyanis Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt 30 évben soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelésről beszélt a Kormányinfón.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke (középen) Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az érdekképviseleti vezető szerint ez a kijelentés csak a kormány szemüvegén nézve állja meg a helyét, hiszen a mostaninál jelentősebb mértékű béremelés zajlott 2002-ben, ráadásul – tette hozzá – a kormány ugyanazt a hibát követi el, mint a Medgyessy-kormány, azzal, hogy nem biztosítja a béremelés inflációkövető voltát.

Szerinte a kormány az életpályamodell 2013-as bevezetésekor egy „ügyes trükkel” az egyszerre beígért béremelést négyfelé osztotta, ám kiderült, hogy a 10 százalékos béremelések valójában 3,5-5 százalék közötti aktuális nettó bérnövekedést jelentenek csupán. Emellett a béremelkedés jelentős mértékű, 30-40 százalékos munkateher-növekedéssel járt – tette hozzá.

Lázár János miniszter a Kormányinfón beszélt 30 éve nem látott, jelentős béremelésről Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A most tervezett minimálbér-emelésről Mendrey azt mondta, az egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen jelentős lesz a növekedés, de a pedagógusok pénztárcájából január 1-jétől havi 25-30 ezer forint fog hiányozni. Megjegyezte még, hogy a nevelést-oktatást segítő kollégáknak 2008 óta nem nőtt a bére, és nekik ugyan 7-10 százalékos emelést ígérnek, de béren kívüli juttatásaikat elveszíthetik.