Talán jövő júniusban megkezdhetik a 3-as metró felújítását

A BKV 3-as metróvonalán közlekedő szerelvény érkezik Kőbánya-Kispest végállomásra
Vágólapra másolva!
Várhatóan 2017 júniusában indulhatnak meg a 3-as metróvonal rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai - közölte Tarlós István főpolgármester pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján. Ha a felújításra érkezett ajánlatok nem lesznek "reálisabbak", akkor további csúszás lehet - jegyezte meg a főpolgármester.
Vágólapra másolva!

A 3-as metróvonal felújítása az eredeti tervek szerint novemberben kezdődött volna el.

Tarlós István kijelentette, belátható, hogy nem a főváros csapkod össze-vissza az időpontokkal, hanem teljesen nyilvánvaló, hogy a csúszások miért következnek be.

- mutatott rá Tarlós István, aki szólt arról is, néha úgy érzi, hogy egyedül küszködik.

A 3-as metró érkezik Kőbánya-Kispest végállomásra Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szerinte

ha a metrót úgy kell leállítani, hogy el sem kezdődött a kivitelezés, akkor annak a politikai következményei 2018-ra beláthatatlanok.


Azon újságírói felvetésre, hogy a júniusi munkakezdés egybeesne a vizes világbajnoksággal, azt mondta Tarlós István, hogy sajnálja az esetet. "Érdekelt vagyok abban, hogy a vizes világbajnokság sikeres legyen (...), de (...) a 3-as metró felújítását részemről egy nappal nem tolhatja el (...) ez a rendezvény, bármilyen fontos is" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: minél előbb el kell indítani a szakaszos kivitelezést.

Újrakezdik a közbeszerzést

Tarlós István elmondta azt is, hogy az alagút felújítási, vágányépítési munkákra, valamint a biztosítóberendezés, az automata vonatvezérlő rendszer, a vasúti távközlési és a központi diszpécser rendszerek korszerűsítésére vonatkozó európai uniós eljárási rend szerinti nyílt közbeszerzési eljárását a közbeszerzési kft. megsemmisíteni javasolja, mivel a beérkező ajánlatok ajánlati ára a jelek szerint jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló összeget. A kft. javasolta azt is, hogy a közbeszerzés újbóli megindítása a végleges ajánlattévő rendelkezésre álló kiviteli tervek birtokában történjen meg.

A BKV metrófelújítási projektigazgatósága ezt tudomásul vette, és

új eljárást indít

- közölte megjegyezve, hogy ezzel időt is megtakarítanak.

Tarlós István elmondta megszületett a javaslat arra, hogy az új eljárások során milyen menetrendet kövessenek. A déli szakaszon a végleges kiviteli tervek november 30-án rendelkezésre fognak állni, az északi szakasz esetében december 10-én, a középső szakaszra vonatkozóan pedig december 12-én.

Mint mondta, a déli szakasz esetében január 10-én a kiviteli tervekre az új felhívás meg tud jelenni, és a tenderek bontási időpontja március 15. Az északi esetében ugyanazok a határidők a kiviteli tervekre és a felhívásra vonatkozóan, a tenderek reális bontási időpontja április 6. A középső szakasz esetében a határidők: január 30., február 15., és a tender bontási időpontja április 27.

Kitért arra is, hogy a hozzá érkezet jelentések szerint az ajánlattevők "konzekvencia nélkül" árazták be az egyes a mérnökárhoz képest. Ezek az árak "követhetetlen rendszerességgel hol magasabbak, hol alacsonyabbak a mérnökárnál, de a szaldójuk nagyon kedvezőtlen" - mondta.

A DK-t bírálta

Tarlós István elmondta azt is, "a büntető törvénykönyv határát súrolja" a Demokratikus Koalíció (DK) röplapja, amin az olvasható, hogy mik a teendők vészhelyzetben a metrón. Ennél lejjebb már nincs morálisan, hogy ezt olyan képviselő teszi, aki húsz évig meghatározó szerepet játszott a fővárosban, és "van képe" ilyen röplapok osztogatására - tette hozzá.

A DK fővárosi képviselője Gy. Németh Erzsébet tartott sajtótájékoztatót a 3-as metróval kapcsolatban a főpolgármesteri tájékoztató előtt.

A Főpolgármesteri Hivatal még közleményt is kiadott az ügyben, ebben azt írták: a városvezetés megállapítja, hogy a 3-as metró felújítása kapcsán a DK "részben arcpirító, a valóságot meghamisító röplapokat terjeszt". Egyben azonban a röplap tartalma alkalmas a lakosságban félelemkeltésre, megítélésünk szerint közvetlen közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyeget - olvasható.

Január közepére meglesz a római parti védmű nyomvonala

Tarlós István a sajtótájékoztatóján a római parti védmű kapcsán elmondta, a végleges nyomvonalváltozat 2017. január 15-ig, a vízjogi engedélyezi tervek 2017. március 31-ig rendelkezésre állnak majd. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás 2017 áprilisában indulhat el, a kivitelezési szerződés 2017 augusztusában írható majd alá.

Közölte,

a parti védmű átadása 2019. március 31-ig várható,

a kapcsolódó beruházások átadása pedig május 31-ig megtörténhet.

Tarlós István elmondta azt is, hogy minden eddiginél részletesebb szakvélemény készül a Nánási út-Királyok útja mint alternatív nyomvonal lehetőségeiről, problémáiról.

Tarlós István Fotó: Polyák Attila - Origo

A Budapesti Fesztiválzenekarral készülő megállapodásról szólva elmondta, hogy a zenekar egy 11 pontból álló ajánlatot tett a fővárosnak, és abban maradtak, hogy folyamatosan egyeztetnek a pénzügyi és tartalmi kérdésekről. A megegyezés 2017 január végén vagy február elején születhet meg, mert a főváros költségvetés ekkora készül el.

A fővárosi nyilvános illemhelyekkel kapcsolatban Tarlós István elmondta, a Fővárosi Csatornázási Művek üzemelteti Budapesten a legtöbb köztéri illemhelyet, 51-et. További 16-ot kerületek működtetnek. Az illemhelyek száma a mai 51-gyel szemben 2010 előtt 36 volt - jegyezte meg.
Tarlós István közölte, a fővárosi önkormányzat határozott célja, hogy javítson a jelenlegi helyzeten.

Az önként vállalt feladatok közé felveszik 2017-ben az illemhelyek működtetését. Jelenleg a főváros feladatai között nem szerepel ez a feladat - jegyezte meg.