Itt a legfrissebb kutatás: mindenhol vezet a Fidesz

önkormányzati választás 2014 fidesz eredményváró logó
Fidesz szimpatizánsok és párttagok a Bálna központban 2014. október 12-én
Vágólapra másolva!
Mind a teljes lakosság, mind a biztos pártválasztók körében továbbra is magabiztos a kormánypártok előnye – derült ki a Závecz Research novemberi közvélemény-kutatási eredményeiből. Ráadásul az iroda által megkérdezettek legnagyobb része a két év múlva esedékes választáson is arra a pártra szavazna, amelyet most is megnevezett.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában 1 százalékpontnál nagyobb mozgások nem voltak.

A Fidesz októberben a választókorú népesség 28, most 27 százalékát tudta megszerezni.

Előnye tetemes, hiszen az őt követő Jobbik negyedik hónapja 13 százalékos párt. Az MSZP támogatottsága ismét egy kicsit, 1 százalékponttal nőtt, így 11 százalékon áll. A DK a múlt hónapban 6, most 5 százalékot kapott.

Az LMP és az Együtt adatai nem módosultak mostanában, előbbi 3, utóbbi 2 százalékot ért el. E hónapban is három pártnak van 1 százaléka: a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya kismértékben emelkedett, 32-ről 34 százalékra – olvasható a Závecz Research közvélemény-kutató intézet honlapján.

A biztos pártválasztók csoportja ezúttal a választópolgárok 35 százalékát foglalja magában – értékelte a felmérések eredményeit a Závecz. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban

a Fidesz 44 százalékos, a Jobbik 21, az MSZP 16 százalékos támogatottsággal bír.

A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója.

Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak 1-1 százalékos aktív szavazói tábora van – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A Fidesz jelentős fölénnyel vezet az ZRI Závecz szerint Fotó: Szabó Gábor - Origo

Döntetlen a nyugdíjasoknál

A Fidesz a társadalom minden rétegében a legerősebb párt, ez alól egyetlen kivétel van. A nyugdíjasok körében tartja vele a lépést az MSZP, 24-24 százalékot érnek el, a Jobbik itt csak 6 százalékot vonz. A nemzeti radikális pártot a 30 év alattiak és a diplomások támogatják az átlagosnál nagyobb mértékben, e csoportokban 18-18 százalékos (a Fidesz többet, 26-27 százalékot kap ezekben a rétegekben, a szocialisták viszont kevesebbet, 3 illetve 10 százalékot).

A DK-t főképpen a fővárosban és az idős emberek között kedvelik,

e csoportokban 8-8 százalékon állnak. Az LMP is Budapesten erős igazán, az itt élők 7 százaléka szavazna rájuk.

Határozatlanok az LMP-sek

A felmérés szerint a Jobbik híveinek elkötelezettsége mondható a legmarkánsabbnak, 77 százalékuk biztosnak tartja, hogy mostani preferenciájuk kitart a 2018-as parlamenti választásokig. Eléggé elszántak az MSZP támogatói is, 72 százalékuk úgy gondolja, hogy szavazatára biztosan számíthat a párt.

A Fidesz és a DK tábora hasonló mértékben eltökélt,

az előbbiek 67, utóbbiak 65 százaléka ígérte meg voksát a következő választásokra. Az LMP-sek kevésbé határozottak, éppen fele részük mondta azt, hogy 2018-ban is a pártra szavaz. Esetükben a valószínű voksolók aránya kifejezetten magas, 40 százalékos.

Gyurcsány Ferenc híveinek többsége az idősebb budapestiek között található Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fidesz-előny a bizonytalanoknál

A pártoktól jelenleg távolságot tartók egyelőre nem igazán nyitottak. Még leginkább a Fidesz jöhet náluk szóba,

14 százalékuk szerint előfordulhat, hogy a kormánypártra adják voksukat.

A bizonytalan választópolgárok 7-7 százaléka az LMP-t és a Jobbikot említette lehetséges támogatandó pártként, míg 6-6 százalékuk az MSZP-t és a DK-t. A választók mostani véleményére alapozva nem zárhatók ki, hogy lesznek szavazók, akik pártot váltanak.

Ilyen mozgások a Fidesz és a Jobbik, valamint a szocialista párt és a Demokratikus Koalíció között lehetségesek, ha nem is nagy mértékben. A kormánypártiak egytizede szerint előfordulhat, hogy a Jobbiknak adják majd a voksukat 2018-ban, az ellenirányú mozgás esélye azonban jelentősebbnek látszik: a nemzeti radikális párt mostani táborának egyötöde számol a nagyobbik kormánypárttal is.

Az MSZP és a DK szavazóinak egymás felé való nyitottsága hasonló mértékű: mindkét táborban nagyjából egynegyednyien tartják elképzelhetőnek, hogy másfél év múlva esetlegesen átszavaznak – írja honlapján a Závecz Research.

A Závecz Research felmérését 2016. november 7. és 14. között, 1000 fő megkérdezésével készítette, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.