Minden baromfit leölnek a bugaci és a kiskunmajsai körzetben

2016.11.19. 12:30

A madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében minden baromfit leölnek a bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza-esetek egy kilométeres körzetében, mivel Kiskunmajsa közelében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  laboratóriuma új állományból is kimutatta a vírust.

Az országos főállatorvos úgy döntött, hogy minden szárnyas baromfit leölnek, függetlenül attól, hogy az állományok fertőzöttek-e. Az intézkedés több tízezer állatot érint. A hatóság az érintett állattartókkal felvette a kapcsolatot. A gazdák állami kártalanítást kapnak. 
A betegség terjedésének megakadályozása érdekében kedden az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében elrendelte a baromfi zártan tartását. Az előírás célja az volt, hogy a tyúkok, libák, kacsák és pulykák ne érintkezzenek a vadon élő madarakkal – amelyek a madárinfluenzát terjeszthetik. Korábban az egész országra kiterjedően elrendelték a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. 

A rendelkezés nem egyedülálló Európában: a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló döntést hozott Németország, Ausztria, Hollandia és Franciaország hatósága is, valamint Lengyelország, Dánia, Horvátország és Svájc is. 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel.  A fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett. 

A vírus miatt már több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az importot az érintett magyarországi megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong és Szingapúr. 

A H5N8-vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.