Hat százalékkal csökkent a bíróságok ügyhátraléka

Vágólapra másolva!
Az év első felében 21 ezerrel több ügyet fejeztek be a bíróságok, mint ahány újat kaptak, így a folyamatban lévő ügyek száma 6,2 százalékkal, 353 ezerről 331 ezerre csökkent.
Vágólapra másolva!

Az év első felében a bíróságok több ügyet fejeztek be, mint amennyi aktuálisan érkezett hozzájuk, így a folyamatban lévő ügyek száma 6,2 százalékkal, 353 ezerről 331 ezerre csökkent - írta az Országos Bírósági Hivatal statisztikájára hivatkozva a Magyar Hírlap.

A statisztika szerint az első fél évben minden szinten több ügy érkezett, mint 2015 azonos időszakában, a leginkább a járásbíróságokon nőtt az ügyek száma.

Ennek fő oka a polgári peres ügyérkezés, pontosabban a devizaperek, amelyekből 2400-zal volt több az év első felében. Kimagasló a Fővárosi és a Budapest Környéki Törvényszék részesedése, az ügyek több mint 40 százaléka a központi régió törvényszékeire érkezik.

A statisztika szerint az első fél évben büntető ügyszakban a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéleteit fellebbezték meg legkevésbé (9,6 százalék), míg a Kaposvári Törvényszékét a leginkább (30,8 százalék).