A rendőrség adatai szerint 112 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén.

A rendőrségi statisztika szerint pénteken 52, szombaton 41, vasárnap 19 migránst tartóztattak föl és kísértek át a biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén és más külső határszakaszokon 8 határsértőt fogtak el a hétvégén.

Útbaigazítást kapnak

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított 8 kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

A Készenléti Rendőrség munkatársai Röszkénél 2015-ben - képünk illusztrációForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 261 migránst tartóztattak föl és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten - november 7-től 13-ig - ez a szám 225 volt. Más külső határszakaszon és az országban a héten 14 határsértőt fogtak el - derül ki az összesítésből.