UNICEF: még mindig elfogadott a gyerekbántalmazás

Dr. Tausz Katalin Egyetemi tanár Erdei Ferenc-díj Konferencia PRO CARITATE emlékérem Szociológus Unicef konferencia
Vágólapra másolva!
A legtöbben elutasítják a gyerekbántalmazást, de még mindig vannak, akik elfogadottnak tekintik az az eltiltást, kiabálást és a szidást - derült ki az UNICEF Magyar Bizottságának - nem reprezentatív - felméréséből.
Vágólapra másolva!

A bántalmazást, mint nevelési módszert a legtöbben elutasítják, de még mindig vannak, akik elfogadottnak tekintik az eltiltást, kiabálást és a szidalmazást a gyerekekkel szemben - írta a Népszava az UNICEF Magyar Bizottságának nem reprezentatív felmérésére hivatkozva.

A szervezetnek a magyar gyermeknevelési szokásokat vizsgáló online kérdőívét mintegy hétezren töltötték ki.

A válaszadók között többségben a fiatal-középkorú, Budapesten vagy nagyvárosban élő, jól képzett és jó anyagi körülmények között élő, gyermeket nevelő, segítő nők voltak.

Vannak, akik még mindig elfogadják a verést, mint nevelési módszert Forrás: Photononstop/Philippe Turpin/Photononstop/Philippe Turpin

Az elfogadható nevelési módszerekre vonatkozó kérdésre adott válaszokat két csoportra lehet osztani, az egyik, a hideg emocionális attitűdűnek nevezett csoportot azok a válaszadók alkották, akik elfogadhatónak tartották az eltiltást, éheztetést, kiabálást, szidalmazást, fizikai bántalmazást.

A válaszadók 45 százaléka minden felsorolt, bántalmazó jellegű nevelési módszert elutasított,

e csoport nevelési módszerekről alkotott véleménye többnyire elfogadó, megértő, gyerekközpontú volt, az ilyen nevelési elveket valló szülők ritkán alkalmaznak fizikai büntetést, inkább dicsérnek.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatója Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A lapnak Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatója elmondta: a gyermekek elleni erőszak csökkentésében a bírósági és a büntetőrendszerek fejlesztése mellett kiemelt szerepe van a szülők támogatásának és a gyermekek képzésének.

Az Origo nemrég közölt interjút Tausz Katalinnal abból az alkalomból, hogy Idén 70 éves az UNICEF, melynek elkötelezett célja, hogy a gyerekek mindenhol érvényesüljenek, és kiemelten fontosnak tartja a gyerekbántalmazás minden formája elleni felszólalást.