A legtöbben elutasítják a gyerekbántalmazást, de még mindig vannak, akik elfogadottnak tekintik az az eltiltást, kiabálást és a szidást - derült ki az UNICEF Magyar Bizottságának - nem reprezentatív - felméréséből.

A bántalmazást, mint nevelési módszert a legtöbben elutasítják, de még mindig vannak, akik elfogadottnak tekintik az eltiltást, kiabálást és a szidalmazást a gyerekekkel szemben - írta a Népszava az UNICEF Magyar Bizottságának nem reprezentatív felmérésére hivatkozva.

A szervezetnek a magyar gyermeknevelési szokásokat vizsgáló online kérdőívét mintegy hétezren töltötték ki. A válaszadók között többségben a fiatal-középkorú, Budapesten vagy nagyvárosban élő, jól képzett és jó anyagi körülmények között élő, gyermeket nevelő, segítő nők voltak.

Vannak, akik még mindig elfogadják a verést, mint nevelési módszertForrás: Photononstop/Philippe Turpin/Photononstop/Philippe Turpin

Az elfogadható nevelési módszerekre vonatkozó kérdésre adott válaszokat két csoportra lehet osztani, az egyik, a hideg emocionális attitűdűnek nevezett csoportot azok a válaszadók alkották, akik elfogadhatónak tartották az eltiltást, éheztetést, kiabálást, szidalmazást, fizikai bántalmazást.

A válaszadók 45 százaléka minden felsorolt, bántalmazó jellegű nevelési módszert elutasított, e csoport nevelési módszerekről alkotott véleménye többnyire elfogadó, megértő, gyerekközpontú volt, az ilyen nevelési elveket valló szülők ritkán alkalmaznak fizikai büntetést, inkább dicsérnek.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatójaFotó: Adrián Zoltán - Origo

A lapnak Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatója elmondta: a gyermekek elleni erőszak csökkentésében a bírósági és a büntetőrendszerek fejlesztése mellett kiemelt szerepe van a szülők támogatásának és a gyermekek képzésének.

Az Origo nemrég közölt interjút Tausz Katalinnal abból az alkalomból, hogy Idén 70 éves az UNICEF, melynek elkötelezett célja, hogy a gyerekek mindenhol érvényesüljenek, és kiemelten fontosnak tartja a gyerekbántalmazás minden formája elleni felszólalást.