Így kapcsolódnak a Jobbikhoz a lefejezett szélsőjobboldali csoportok

MNA Magyar Nemzeti Arcvonal
Nagykovácsi, 2010. február 13. Résztvevők az Egységes Magyarország Mozgalom Becsület Napja alkalmából tartott rendezvényén a Magyar Cserkészszövetség nagykovácsi parkjában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több szálon is kapcsolódik a Magyar Nemzeti Arcvonal és a belőle kinőtt különféle szerveződések a Jobbikhoz. A Győrkös István vezette alakulatot a rendőrség gyakorlatilag felszámolta, de több, hozzájuk hasonló szervezet működik még az országban. 
Vágólapra másolva!

Lefejezték a rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István alapította Magyar Nemzeti Arcvonalat (MNA). A Terrorelhárítási Központ november 15-i, az ország több pontján lefolytatott akciója során 12, a szervezettel összefüggésbe hozható embert állított elő – írja a Hvg.hu.

Thürmer Gyula felé közeledtek

Az MNA a rendszerváltás kezdete óta több politikai akcióban vett részt. Ők fütyülték ki 1992-ben Göncz Árpád köztársasági elnököt, és tették 1997-ben becsület napja néven a szélsőjobb ünnepévé a német csapatok 1945-ös budapesti kitörési kísérletét. Ám az ezredforduló táján drámai változás következett be a több száz főt tömörítő csoport vezetőjének gondolkodásában.

A Magyar Nemzeti Arcvonal több akciót is szervezett a rendszerváltás óta Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az antikommunizmus helyét a Nyugat- és kapitalizmusellenesség vette át,

az MNA közeledett Oroszországhoz,

honlapja ma már tele van a putyini propagandával. Győrkös fia pedig 2012-ben – igaz, csak a bankok ellen – együtt szónokolt a Munkáspárt elnökével, Thürmer Gyulával, és az MNA nem zárta ki a párttal való „akcióegység lehetőségét” sem.

Zagyva György Gyula személyesen jelentette be

A Ripost információi szerint a Jobbik parlamenti képviselője, Zagyva György Gyula személyesen jelentette be a rendőrgyilkos, fegyverraktárakat létrehozó Nemzeti Arcvonal rendezvényét, a becsület napját még 2014-ben.

Jobbik–MNA-kapcsolat

Az MNA és a Jobbik között több kapcsolódási pont van. Előkerült például egy fénykép, ahol Győrkös fiával látható a Jobbik elnöke; igaz – érvel Vona Gábor –, olyan nyilvános rendezvényen került sor a találkozásra, amelyet a külügy szervezett, és ahol más politikusok is megfordultak.

Az ezredfordulóra meggyengült MNA-tól például az a MIÉP-től elszakadt Toroczkai László vette át a stafétabotot, aki ma a Jobbik alelnöke, és aki 2001-ben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alapítójaként tette le a névjegyét.

Toroczkai fő célja a radikális közösség építése volt,

amire kiváló eszköz lett a Magyar (illetve a Székely és Felvidéki) Sziget. A Magyar Szigeten volt példa arra, hogy újságírókat fenyegettek meg, de arra is, hogy a résztvevők romákra támadtak.

Velük szövetkezett Vona

2007-ben részben a HVIM tagjaiból alakult meg a Jobbik szabadcsapataként a Magyar Gárda. A 2009-ben jogerősen feloszlatott, heterogén összetételű, megfélemlítő felvonulásairól ismert társaságból újabb és újabb nevek alatt különböző, rövid életű, gyakran egymással is vetélkedő szervezetek váltak ki – ezekből ma már csak egy aktív –, de az egykori gárdisták számos más Jobbik-közeli gyűlöletcsoportban jelen vannak.

Sok esetben együtt mozgott a Magyar Gárda és a Betyársereg Fotó: Hajdu D. András - Origo

A Jobbik nyílt szövetséget is kötött a militáns csoportokkal 2009-ben Szegeden, ahol Vona Gábor mellett jelen volt Budaházy György, Kiss Róbert, a Magyar Gárda akkori főkapitánya, Zagyva György Gyula, a HVIM elnöke és Tyirityán Zsolt, a 2008-ban alakult Betyársereg vezetője.

A Jobbik pártalapítványa több tízmillió forinttal támogatta ezeket a szervezeteket.

Budaházy ugyanakkor még a Jobbik számára is túl balhés és nehezen kezelhető volt. Az általa létrehozott Magyarok Nyilai követte el a legtöbb erőszakos cselekményt, amit a közelmúltban a szervezet vezetője és 14 tagja között kiosztott 125 év fegyházzal honorált az igazságszolgáltatás.

Sneider: Én ezt nem tehetem meg

Jelenleg a két legveszélyesebb – nyíltan harcosokat képző – szervezetnek a Betyársereget és a Farkasokat tartják a szakértők. Bár a Jobbik elvben megtiltotta a kettős tagságot, Sneider Tamásnak, a párt szkinhedvezérből lett alelnökének a – szimpatizánsok előtt 2014-ben elmondott – szavai másról árulkodnak: „Azért jó, hogy van egy Betyársereg és Hatvannégy Vármegye, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg bent a parlamentben.”

Sneider Tamás egyszer már beszélt a Jobbik és a Betyársereg közötti kapcsolatról Fotó: Bielik István - Origo

A Betyársereg jelenleg 300 főt számlál, ők 10-15 klánba, azaz helyi szervezetbe tömörülnek, legalábbis ezt állította alapítója, a büntetett előéletű, egykor

Győrkös kiképzőtáborát is megjárt Tyirityán Zsolt,

a Jobbik-közeli N1TV-nek adott interjújában. A magát nácinak valló Tyirityán arról is beszél, hogy tagjaik közé csak küzdősportokban járatosakat vesznek fel; cigányokat, zsidókat, nőket és „individuumokat” nem. Tyirityán egyébként a barátjának nevezte Vonát. Annyira komolyan veszik a fajgyűlöletet, hogy a Jobbik-rendezvényeket gyakorta biztosító betyárok budapesti klánvezérét – a Ripost szerint – cigány barátnője miatt kirúgták.

A Farkasok YouTube-videón toboroznak tagokat, fegyveres kiképzést ígérve. Bár a jobbikosok tagadják a vádakat, hogy a Farkasok az ő fegyveres osztaguk volna – szerintük csak egy szabadidős társaságról van szó, amelynek tagjai hatástalanított fegyverekkel játszanak –, kapcsolatuk a párttal egyértelmű. Vezetőjük, Barcsa-Turner Gábor a Jobbik-frakció munkatársa, szellemi vezérük, Baranyi Tibor pedig Vona tanácsadója volt.