Az a Jobbik, amit mi alapítottunk, megszavazta volna az alaptörvény módosítását  – mondta a Demokratának Nagy Ervin filozófus, a Jobbik egykori alelnöke. Megjegyezte, annak idején egy olyan pártot alapítottak, amely minden helyzetben kiáll a nemzet érdekeiért.

Szellemiségében is megváltozott a Jobbik az elmúlt években,

elárulták az alapításkor megfogalmazott értékeket”

– mondta Nagy Ervin, a Jobbik korábbi alelnöke a Demokratának. Mint mondta, 2007-ben érezték azt többen is, hogy Vona Gábor nem őszinte a tagsággal, de a vezetőtársaival sem. A vezetőség jelentős része ki is cserélődött az elmúlt évtizedben, Vona Gábor mellett talán a jelenleg EP-képviselő Balczó Zoltán és Szabó Gábor pártigazgató van még ott – jegyezte meg az interjúban a korábbi alelnök. Vona Gábor ugyanis

elárult bennünket, átlépett felettünk. Feltöltötte az elnökséget új emberekkel,

Szegedi Csanáddal és Bíber Józseffel, attól kezdve szavazások voltak az üléseken, és egyre többször szembesültünk azzal, hogy nem az történik, amit szeretnénk – magyarázta Nagy Ervin.

Tüntetés a Magyar Televízió Szabadság téri épülete előtt: Vona Gábor, Kovács Dávid és Nagy ErvinForrás: MTI/Bruzák Noémi

Elmondta azt is, hogy Vona mindig is olyan ember volt, aki folyamatosan változtatta az értékrendszerét. Próbálkozott a Fideszben, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségében, aztán részt vett a Jobbik párttá alakításában. "Egy időben ferences rendházban élt, és a keresztény hitét kereste, aztán pártelnökként radikalizálódott, és egyebek mellett létrehozták a Gárdát... Mostanra viszont már a radikalizmus is a múlté, manapság a tetovált, fiatalos, szexi férfi imázsát építi, a bulvárszereplést sem megvetve. Úgy látom, a személyiségében nincsenek olyan zárt értékrendszerek, amiknek egy felnőtt emberre jellemzőeknek kellene lenniük" – tette hozzá.

Nagy Ervin beszélt arról is, hogy

az a Jobbik, amit mi alapítottunk, megszavazta volna az alaptörvény módosítását.

Mi ugyanis egy olyan pártot hoztunk létre, amely minden helyzetben kiáll a nemzet érdekeiért. Jelen esetben valóban az történt, hogy a taktikai célokat az ország érdekei elé helyeztek. Nem szeretem ezeket a jelzőket, mert túlzottan leegyszerűsítőnek tartom, de megértem azokat a Jobbik-szimpatizánsokat, akik most azt mondják: Vona Gábor és a frakció hazaárulást követett el” – mondta a volt alelnök, aki szerint a múlt keddi eset törést okozhat a pártban, ez jól látható az első reakciókból is.

Vona Gábor, a Jobbik elnökeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy Ervin megjegyezte azt is, nem tartja kizártnak, hogy tovább folytatódik a jobbikos taktikázás.

Vagyis ha a Jobbik elsődleges célja ma már az Orbán-kormány megbuktatása, akkor egyáltalán nem kizárt egy háttérben kötött együttműködés a baloldallal

– mondta a volt alelnök, aki szerint lehet, hogy ez elsőre meredek feltételezésnek tűnhet, de "hadd emlékeztessek még egyszer: egy évvel ezelőtt valószínűleg azt sem gondoltuk volna, hogy a betelepítési kvóta megakadályozását célzó alkotmánymódosítást taktikai okokból nem szavazza meg a Jobbik".