Akkor sem érsz hozzá, ha felkínálja magát

2016.11.24. 14:47

A mentősök belefutnak neccesebb ügyekbe, de ami a fiatal lánnyal történt, az mindennek a legalja - mondja egy volt rohammentős annak kapcsán, hogy két mentőápoló szexuálisan zaklathatott egy bódult nőt a Széll Kálmán téren. Úgy tudjuk, egy budai állomás dolgozóiról van szó, a két férfi pedig házi őrizetbe került.

Egy budai mentőállomás fiatal dolgozója, Sz. M. lehet az egyik ápoló, aki a vádak szerint november 9-én a Széll Kálmán téren társával egy bódult nőt molesztálhatott a mentőautóban.

Drogtól kábult nőt zaklattak

Az Origo úgy tudja, a 25 év körüli nő valamilyen randidrog hatása alatt állt, és a téren rosszul lett – járókelők hívtak hozzá mentőt, a kiküldött ápoló és a sofőr segítségnyújtás helyett azonban zaklatni kezdte a félig öntudatlan áldozatot,

tapogatták, és orális szexre is kényszeríthették a mentőautóban.

A gyanúsítottak ellen rendőrségi eljárás indult, és bírósági jóváhagyással házi őrizetbe kerültek – a BRFK a honlapján azonban nem számolt be az esetről, kérdéseinket pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva utasították vissza.

Érdeklődtünk a budai állomáson, ahol név szerint kerestük az egyik gyanúsítottat. „Már nem dolgozik itt"– mondta az ügyeletes, amikor pedig a szexuális erőszak gyanújáról kérdeztük, továbbirányított minket az Országos Mentőszolgálat felé.

Az OMSZ szerint ezek

súlyos és példátlan vádak, de nem nyilatkoznak az ügyről a nyomozás lezárásáig – belső vizsgálatot állítólag éppen a rendőrségi nyomozás miatt nem tarthatnak. Azt azonban elismerték, hogy  a két érintett ápoló munkaviszonyát felfüggesztették.

Nem éppen bárányok

Ez tényleg a legalja, több ezer mentőápolóból talán ha egy képes ilyesmire  - mondta az Origónak az ügyről egy, korábban rohammentősként dolgozó férfi.

Bármikor megtámadhatják őket, de néha a mentősök is agresszívan lépnek fel. A kép illusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

A névtelenséget kérő forrás megjegyezte, a mentősök sem mindig bárányok – különösen, ha agresszív, részeg vagy drog hatása alatt álló betegről van szó, aki már ellátás közben nekik támad. „Nem mindennapos, de ilyenkor elcsattanhat egy-két pofon.

Benéznek a traumatológiára

"Bevallom, velem is megtörtént, hogy anyázva nekem ugrott egy betépett srác. Olyant kapott, hogy a hordágy alatt kötött ki" - mondta a volt mentős, hozzátéve, az ilyen ügyeknek hivatalosan nem marad nyoma:  a felvételi lapra nyilván nem az kerül, hogy útközben elverték a beteget.Az viszont a bennfenteseknek árulkodó lehet, ha egy mentő a toxikológia felé indul – aztán útközben "módosítást jelentenek be", és betérnek a traumatológiára is.

Ez nem férhet bele

A betegek kifosztása ennél jóval ritkább, az pedig, hogy valakit szexuálisan zaklassanak, szinte példa nélküli, mondta az egykori mentős. Ő maga is hallott olyanról, hogy a drogtól pörgő vagy részeg fiatal lányok felajánlkoztak a "helyes mentős fiúknak", vetkőzni kezdtek az esetkocsiban – de ezzel nem szabad visszaélni.

Akkor sem mehetsz bele, ha szó szerint felkínálja magát.

Ez nem csak erkölcsi kérdés. Lehet, hogy nincs teljesen magánál, holnapra viszont kijózanodik, ami pedig este bulinak tűnt, arra másnap már zaklatásként, erőszakként emlékszik a beteg – a munkádnak pedig annyi."

Félelemben élni

Az agresszív fellépésre nem mentség, de magyarázat lehet, hogy maguk a mentősök is állandó stresszben, félelemben dolgoznak.

Bármikor érheti őket támadás,

az ilyen esetek pedig megszaporodtak az utóbbi években. Legutóbb október 23-án vert meg két mentőápolót egy drogos önkívületben tomboló férfi, de megtörtént, hogy tíz percen belül két mentősegységet is megtámadtak Pécsen és Budapesten – tavaly novemberben pedig egy

dizájnerdrogtól hallucináló csepeli fiatal szúrta hasba a rajta segíteni próbáló ápolót.

A támadások többsége nem is szerepel a hírekben, csak a különösen durva esetek – Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója korábban arról beszélt, hogy évente akár 40-50 inzultus érheti kollégáikat, a kötekedéseket pedig nem is számolják.

Rendőrök vezetnek egy férfit, aki késsel támadt egy mentőápolóraForrás: MTI/Mihádák Zoltán

A mostani eset kapcsán arról is érdeklődtünk az Országos Mentőszolgálatnál, hogy idén hány alkalommal tettek panaszt országosan a mentőápolók durvasága vagy esetleges visszaéléseik miatt, és hány támadás érte kollégáikat. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK