Nagyon sok a beteg – többféle vírus terjed

védőoltás, influenza, injekció, oltás
A két áldozat egyike biztos, hogy nem volt beoltva influenza ellen( illusztráció).
Vágólapra másolva!
Az ilyenkor szokásosnál sokszor több a beteg – tele vannak az orvosi rendelők. A legtöbben légúti tünetekkel vagy hasmenéssel és hányással jelentkeznek az orvosuknál. Ez még nem influenza, viszont – ahogy már megírtuk – már lehet kérni a háziorvosoktól az influenza elleni védőoltást. A második-harmadik trimeszterben lévő terhes nők feltétlenül oltassák be magukat – ezt ajánlja a járványügyi szakember –, ugyanis a baba éppen a járvány közepén születik meg, és csak úgy lesz védett a fertőzés ellen, ha az anya megkapja a védőoltást a terhesség alatt. 
Vágólapra másolva!

Mindenkit támadnak most a vírusok

Idősek, fiatalok és gyerekek is várakoznak az orvosi rendelőnél – minden korosztályt támadnak most a vírusok. Többféle vírus keringett az elmúlt hetekben. Sokan légúti fertőzés, megfázásos tünetek miatt mennek orvoshoz, és az átlagosnál jóval többen keresik fel a rendelőket azért, mert hasmenésük van, vagy hánynak.

Már minden háziorvosnál van influenza elleni oltás Forrás: MTI/Balázs Attila

Jelinek Benjámin háziorvos Budapesten, a IX. kerületben rendel, és azt mondta az Origónak, hogy a betegek száma a többszöröse az ilyenkor szokásosnak. Szerinte az enyhe időjárás miatt fertőznek ilyen gyorsan a vírusok, ugyanis ezek mind cseppfertőzés útján terjednek. Most a levegő páratartalma magasabb, így a kórokozók is tovább életben maradnak, és sokáig fertőznek.

Jelinek Benjámin háziorvos Fotó: Talán Csaba

A háziorvos azt mondta, hogy akik megfázásos tünetekkel jelentkeznek, nagyon betegek – nem csak folyik kicsit az orruk, és fáj a torkuk, hanem egy-két napig lázasak is. Amikor lemegy a lázuk, utána még körülbelül öt napig nagyon rosszul vannak, szinte nem is tudnak felkelni az ágyból.

A hányásos-hasmenéses betegek is sokkal rosszabbul vannak, mint általában egy-egy ilyen vírusfertőzés esetén. Jelinek Benjámin azt mondta:

Erős végtag- és vállfájdalommal kezdődik a betegség, aztán nagyon magas, akár 39 fokos láza is lehet a betegnek. Később jelentkeznek a gyomorfájdalmak, amelyek szintén sokkal erősebbek, mint az ilyen típusú fertőzések esetében általában – legalábbis a betegek erről panaszkodnak.

Ez a típusú vírusfertőzés is négy-öt napig tart.
Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet elkerülni vagy megelőzni ezeket a fertőzéseket, a háziorvos azt mondta, hogy csak egyetlen úton: ha a beteg nem megy közösségbe. Mert hiába tartjuk be a legszigorúbb higiénés előírásokat, hiába mosunk rendszeresen kezet, hiába használunk kézfertőtlenítőt, és hiába eszünk többféle vitamint, ha a buszon valaki tüsszent – és nem zsebkendőbe –, akkor akár azonnal megfertőződhetünk.

Súlyos tüneteket okoznak a most terjedő vírusok Forrás: Talán Csaba

Jelinek Benjámin azt is elmondta, hogy már megérkeztek a rendelőkbe az influenza elleni védőoltások. Kérhetik az idősek, a krónikus betegek és a terhesek is. Az országban összesen 1,3 millió adag influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre – ezeket adják be az orvosok ingyen. Aki nem jogosult az ingyenes oltásra, a gyógyszertárakban megvásárolhatja az ampullákat, és az orvosok beadják. Az influenza elleni egyetlen védekezési mód az oltás – hangsúlyozta a háziorvos. Azt is hozzátette, hogy minden influenzaszezon idején jóval többen halnak meg – ugyanis az influenza szövődményei nagyon súlyosak lehetnek. Aki beoltatja magát, megelőzi ezeket a súlyos megbetegedéseket.

Változhatott az egyik vírus, azért sok a beteg

Ilyenkor, ősszel gyakran fertőznek légúti betegséget okozó vírusok, de olyanok is, amelyek hasmenést és hányást okoznak – mondta Ócsai Lajos járványügyi szakember, az Országos Tisztiorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetője. Hozzátette: valószínűleg az utóbbi, gyomorpanaszokat okozó vírus a calici víruscsaládba tartozó kórokozó lehet.

Ócsai Lajos járványügyi szakember Fotó: Talán Csaba

Ócsai Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki lázas, semmiképpen ne adassa be az influenza elleni védőoltást. Várja meg, amíg lemegy a láza, és meggyógyul. Aki viszont csak náthás, kicsit fáj a torka, de nincs láza, nyugodtan megkaphatja az injekciót. Az idei influenza elleni oltásban ugyanazok a vírustörzsek vannak, amelyek a Föld másik felén nyáron fertőztek – vagyis az idei védőoltás hatékony a most cirkuláló influenza-vírustörzsek ellen.

„Két éve nem volt hatékony az oltóanyag, ugyanis a vírus pillanatok alatt mutálódott, és néhány hét alatt egy teljesen más genetikájú változata terjedt el.”

– mondta Ócsai Lajos. Azt is hozzátette: 12-15 évente törvényszerűen előfordul, hogy a cirkuláló vírus és az oltóanyagban lévő vírus nem egyezik meg, ezért az oltóanyag nem teljesen hatékony. Rövid távon nem ismétlődik meg az, ami két éve történt – hangsúlyozta Ócsai Lajos. Akkor egyébként azt mondták a tisztiorvosi hivatal szakemberei, hogy az elmúlt 10-15 év legnagyobb influenzajárványa söpört végig az országon.

Csak az oltás véd meg az influenzától Fotó: Talán Csaba

„Aki csak tudja, oltassa be magát influenza ellen” – hangsúlyozta a járványügyi szakember, ugyanis

ha a lakosság 30%-a megkapná a védőoltást, annyira lelassulna a vírus terjedése, hogy nem alakulna ki tömeges fertőzöttség. A járvány decembertől áprilisig alakulhat ki, de ha tízből három ember védett az oltás miatt, akkor lassabban fertőz a vírus, így egészen egyszerűen nem lesz ideje sok embert megbetegíteni.

Ha nem oltatja be magát az ember influenza ellen, súlyos, akár halálos szövődménye is lehet, ha elkapja a vírust. Ócsai Lajos azt hangsúlyozta, hogy akár könnyű fertőzéssel áteshet valaki az influenzán, a légútjai viszont olyan érzékenyek maradhatnak még hetekig, hogy sokkal súlyosabb, bakteriális fertőzések alakulhatnak ki. Végül azt emelte ki, hogy a második-harmadik trimeszterben lévő terhes nők feltétlenül oltassák be magukat influenza ellen, ugyanis a baba a járvány közepén születik meg, és csak akkor lesz védett influenza ellen, ha az édesanya még a terhesség idején megkapja az oltást.