Áder: A víz a béke és a biztonság záloga

Víz-világtalálkozó - Konferencia a Millenárison
Áder János köztársasági elnök a víz-világtalálkozón
Vágólapra másolva!
A víz ma a legveszélyeztetettebb erőforrás, ezért el kell érni, hogy a víz váljon a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016-ot megnyitó beszédében hétfőn, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozta: megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül nincs elegendő élelmiszer, nincs további ipari fejlődés, és nincs fenntartható urbanizáció, a víz a béke és a biztonság záloga is. Szerinte a népesség további gyarapodása és az élelmiszerfogyasztás növekedése 2030-ig a mostani vízfogyasztás további 30 százalékos növekedését eredményezi, ráadásul az iparnak 2050-ig minimum 50 százalékkal több vízre lesz szüksége.

Áder János köztársasági elnök a víz-világtalálkozón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Arról is beszélt: a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 résztvevői azért gyűltek össze, hogy megoldásokat találjanak a közös gondokra.

Peter Thomson, az ENSZ 71. Közgyűlésének elnöke szerint ha megfelelő mennyiségű vízhez jutnak az emberek világszerte, akkor béke és biztonság lesz. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára videoüzenetében arról beszélt, hogy a fenntartható fejlődéshez át kell alakítani az erőforrás-gazdálkodást. Ez biztosíthatja a tiszta ivóvizet a Föld minden lakójának. Szükséges a hatékonyabb szennyvízkezelés, amelyhez a már meglévő jó gyakorlatokat kell széles körben elterjeszteni - mondta.