Fagypont alatt a több figyelem életet menthet

2016.11.29. 09:18

Az idei tél első igazán hideg napjaiban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkit arra kér mindenkit, hogy figyeljen oda jobban a környezetére. Fagypont alatt egy kicsit több figyelem életmentő lehet.

A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik. Ha ilyen emberre találkozunk, menjünk oda hozzá és kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte, van-e szüksége segítségre.
Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot - Budapesten a 061 338 4186 számon - vagy a 112-es segélyhívót. Pontosan adjuk meg a helyszínt, és részletesen írjuk le, miért kérünk segítséget.

Ne felejtsük el, hogy nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk. A nagy hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, ha nem látjuk a megszokott időben a szomszédot. 

Fagypont alatt egy kicsit több figyelem életmentő lehetForrás: Thinkstock

Ne habozzunk becsengetni és szükség esetén azonnal hívjunk segítséget – kéri felhívásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.