A hajléktalanszállók 85-100 százalékos kihasználtsággal működnek, de vidéken és a fővárosban is tudnak nyitni időszakos férőhelyeket.

Jelenleg körülbelül 15 ezer hajléktalan lehet Magyarországon, közülük mintegy négyezren töltik az éjszakát az utcán – mondta a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke, a hajléktalanok körében évente felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport tagja.

A hajléktalanok közül 10-11 ezer szállón keres helyet magának. Országosan, egy időben az utcai szolgáltatók nyilvántartásai szerint körülbelül 4 ezer ember tartózkodik éjszaka az utcán, a fővárosban - ahol körülbelül 6500 hajléktalan van - ez a létszám jelenleg 1200-1300 ember - mondta el Győri Péter.

Országosan a szállók 85-100 százalékos kihasználtsággal működnek, Budapesten még több száz férőhely van, de ezeken túl vidéken és a fővárosban is tudnak nyitni időszakos férőhelyeket. A fővárosban lévő hajléktalanok többsége a mostanihoz hasonló hideg időben, már szálláson van. Akik ezek után is kinn maradnak, azoknak egy része nagyon rossz, tulajdonképpen döntésképtelen állapotban van. Ezek az emberek nem tudják megítélni a saját helyzetüket, nekik mentőre lenne szükségük. Budapesten néhány száz ilyen ember lehet. 

Sokan döntésképtelenek, nem tudják megítélni a saját helyzetüketFotó: Tuba Zoltán - Origo

Mellettük vannak azok, akik a szakember megfogalmazása szerint lemerülnek ebbe a világba, kihasználnak hajléktalanokat, belőlük élnek, nekik nem érdekük szállóra menni. A számuk a fővárosban száz körül lehet.

A kunyhóban lakók nincsenek olyan nagy veszélyben, de őket is rendszeresen látogatják az utcai szolgálatok. Győri Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kihűléses halálesetek kétharmada lakásban történik. Ez a veszély elsősorban vidéken, a kistelepüléseken élő idős, beteg embereket fenyegeti. A közterületen élő hajléktalanok kétharmada a vidéki városokban van, ezért itt fordulnak elő nagy többségében a közterületi kihűléses halálesetek.

A Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a hideg idő beköszöntével nagy lakossági odafigyelésre van szükség, a hajléktalan diszpécser telefonszámokon lehet segítséget kérni rászorulók számára.