Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezik a néhai köztársasági elnök emlékére és közadakozási felhívást tettek közzé.

 A Göncz Árpád Alapítvány közleménye szerint egy évvel a volt köztársasági elnök temetése után barátai, tisztelői szeretnék, hogy a emlékét köztéri szobor is megörökítse egykori lakóhelye közelében. Ezért közadakozási felhívással fordulnak magánszemélyekhez, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez.

A mellszobor a III. kerületi, Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Göncz Árpád barátai idén már emlékfát ültettek.

Göncz ÁrpádForrás: MTI/Cseke Csilla

Az alkotást jövő októberben, az író, műfordító, politikus halálának második évfordulóján szeretnék felavatni. A szobor várható költsége 4,5 millió forint - ismertették.

A felhívást Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin írta alá. A kezdeményezők a Göncz Árpád Alapítványt kérték fel, hogy fogadja a felajánlásokat és intézze a szoborállítás ügyeit.

A gyűjtés állásáról a www.gonczarpad.hu honlapon adnak majd tájékoztatást.

Számlaszám:

A felajánlások az alábbi elkülönített számlára juttathatók el:

11705008-21371866,

külföldi utalásnál HU53-11705008-21371866-00000000 a számlaszám.

Azt kérik, a közlemény rovatban mindenki tüntesse fel, hogy "Támogatás - Göncz Árpád mellszobra".

Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke - aki 1990 és 2000 között volt államfő - életének 94. évében hunyt el tavaly októberben.