Magyarországon nem nőtt az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma

2016.12.01. 11:55

Magyarországon az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma. Az AIDS világnapján meghosszabbított nyitva tartással, 9 és 18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket. 

Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrésre az ország több mint száz helyszínén. A világnap alkalmából december 1-jén az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján 9 és 18 óra között van lehetőség az anonim HIV-szűrővizsgálatra.

Az ENSZ szakügynöksége, az UNAIDS adatai szerint 2030-ra megállhat a világon a HIV-járvány. Az elmúlt tizenöt évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiát kaptak. 

Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrésre az ország több mint száz helyszínén.Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ugyanakkor a kombinált megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Azért, hogy ne emelkedjen a HIV-fertőzöttek száma a lakosság ismereteinek bővítésére és a szűrővizsgálatok számának növelésére van szükség.

Ha minden országban sikerül a kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, akkor 2030-ra évente kevesebb mint 200 ezer ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb mint 200 ezer beteg hal meg AIDS-ben - áll az ÁNTSZ közleményében.

Jelenleg világszerte több mint 37 millió ember él HIV-vírussal a szervezetében (az érintettek fele nem is tud a fertőzöttségéről). Magyarország jelenleg a világ kedvezőbb HIV/AIDS-járványügyi helyzetű országai közé tartozik.

Van, aki nem is tud róla

Bár nem nőtt tehát az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma, az Origo nemrég írt arról, hogy több ezer HIV-fertőzött lehet, aki nem is tud róla. Magyarországon az elmúlt évtizedben megközelítőleg ugyanannyi, 80 ezer szűrést végeztek el évente, és 2010 óta átlagosan 200–300 HIV-fertőzöttet vesznek újonnan nyilvántartásba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK