Orbán Viktor bátor vezető, aki a józan ész talaján áll. A világ pedig fel fog ébredni és rá fog jönni, hogy neki és Mr. Trumpnak igaza van - mondta Jeffrey D. Gordon, a megválasztott elnök külpolitikai tanácsadója a Mandinernek.

Tisztelet övezi Orbán Viktort – mondta Jeffrey D. Gordon, Donald Trump megválasztott amerikai elnök külpolitikai tanácsadója a Mandinernek adott nagyinterjúban. A Pentagon korábbi szóvivője, nyugalmazott haditengerészeti tiszt az Antall József Tudásközpont meghívására járt Magyarországon.

"Elképesztően jó érzés volt olvasnom azokat a sorokat" – válaszolt a Mandinernek a tanácsadó, arra a kérdésre, mekkora súlya volt, hogy Orbán Viktor elsőként állt ki az amerikai elnökválasztás republikánus jelöltje mellett.

Donald Trump is tiszteli Orbán ViktortForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Nyugodtan mondhatom: Mr. Trump csapatában mély csodálat és tisztelet van Orbán Viktor felé. Donald Trump is tudott tehát arról a nyilatkozatról. Múlt héten pedig beszéltek is telefonon – mondta.

A magyar miniszterelnök egyike a tanácsadó kedvenc vezetőinek, és ezt a véleményét Donald Trump is osztja. Orbán bátor vezető, aki a józan ész talaján áll. A világ pedig fel fog ébredni és rá fog jönni, hogy neki és Mr. Trumpnak igaza van. Ebbe az irányba mennek a dolgok. Ahogy ugyanis Európa a migrációs válságot kezelte, az katasztrofális volt. Ezen változtatni kell - mondta a tanácsadó.

Véleménye szerint az EU-nak Líbia partjaira kellene visszavinnie a migránsokat Lampedusa helyett.

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn elsőként állt ki az azóta megválasztott republikánus elnök mellettForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az amerikai-magyar kapcsolatokról azt mondta, új fejezet kezdődik, és ennek már nagyon ideje volt. "Mi úgy látjuk, Orbán Viktor nagyszerű vezető, világszerte az egyik legjobb. Olyan, aki a józan ész talaján áll. Őszintén tiszteljük ezért. Semmi gond nincs azzal, hogy miniszterelnökük Magyarországot teszi az első helyre. Mi pedig Amerikát akarjuk naggyá tenni. Ez pedig annyit jelent: We're gonna make the America-Hungary relation great again. Újra naggyá tesszük az amerikai-magyar kapcsolatot!" - zárta a beszélgetést Jeffrey D. Gordon.