Fákat, villanyoszlopokat dönt a szél, késnek a vonatok

2016.12.02. 07:07

Bőven ad munkát a tűzoltóknak a viharos szél, amely sok helyen döntött fát útra, villanyvezetékre, rengeteg gondot okoz a közlekedésben is. Országszerte riasztás van érvényben. 

A Budakeszi út kivezető szakaszán oszlop dőlt az úttestre, Maglódon hatméteres fa zárta el az egyik utcát. Kidőlt fa zárja el a Hidegkúti utat is Budapesten. 

Villanyvezetéket szakított le egy méretes faág Budapest XII. kerületében, a Diós árok felső szakaszán, Érden pedig a Tárnoki úton dőlt vezetékre egy húsz méter magas fa – olvasható a katasztrófavédelem honlapján. 

Képünk illusztrációForrás: Facebook/Árpási Károly

Csömörön egy nagyfeszültségű vezeték szakadt le. 

Harmincnál több helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat

A hajnali 3 óra óta tartó szélvihar miatt több mint harminc helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés – mondta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A XV. kerületben egy 10 méternél magasabb fa a Szántóföld utca mindkét sávját elzárja, a Hűvösvölgyben, a Dámvad utcában egy ház oldalának dőlt egy fa, a X. kerületben, a Bolgár utcában pedig három autót rongáltak meg a nagyobb leszakadó faágak. 

A vonatokat is érinti

Gödnél leszakadt a felsővezeték, amitől ráadásul még egy fa is meggyulladt. Egy személyvonat a nyílt pályán rekedt, az utasokat a tűzoltók segítették át a mentesítő járatra. 

A vonatok ezen a szakaszon csak az egyik vágányon közlekedhetnek, ami jelentősen hosszabb menetidőt okoz. Nagymaros és Szob között is csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, fakidőlés miatt. 

A Rákospalota–Újpest–Veresegyház–Vácrátót vonalon a viharos erejű szél miatt a kora reggeli órákban nem volt vonalfeszültség a vasúti felsővezeték-rendszerben, de a hibát azóta elhárították, ott már újra járnak a vonatok.  

A viharos erejű szél miatt – a biztonság érdekében – a Budapest–Székesfehérvár vonalon 80 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be. Emiatt az arra közlekedő vonatok menetideje meghosszabbodik – közölte a MÁV

Az M2-es gyorsforgalmin Sződligetig áll a kocsisor ez kb. 15 km-es dugót jelent Budapest felé. Gyakorlatilag Pest megye északi részéről képtelenség bejutni a fővárosba. 

Riasztás a viharos szél miatt 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki a viharos szél miatt. 

Forrás: OMSZ

Azt írják, hogy a reggeli órákig az ország északnyugati, északi megyéiben 70–85 km/h, de egy-egy helyen már 85–95 km/h-s széllökések kísérhetik az északnyugati szelet síkvidéken. 

A kora délelőtti óráktól már országszerte számítani lehet 70-85 km/h körüli széllökésekre,  legritkábban a délnyugati területeken.

Délelőtt, illetve déli órákban az északnyugati, illetve középső országrészben elsősorban zápor vagy hózápor környezetében helyenként 90–110 km/h körüli széllökés is kialakulhat síkvidéken.