Fidesz: Az energiahivatal védheti meg a rezsicsökkentést

Németh Szilárd
Németh Szilárd maradt a Magyar Birkózó Szövetség elnöke
Vágólapra másolva!
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogszabály-alkotási joggal történő felruházása védheti meg a rezsicsökkentést azokkal a brüsszeli törekvésekkel szemben, amelyek eltörölnék a hatóságilag szabályozott árakat a lakossági energiaellátásban.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikus javaslatára az Országgyűlés a jövő héten szavaz arról az előterjesztésről, amely rendeletalkotási jogot biztosítana a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak.

Áremelési indulat

Németh Szilárd szerint a változtatás nélkül Brüsszel "kiverné a magyar emberek kezéből" a rezsicsökkentés fenntarthatóságának és folytathatóságának lehetőségét. A szabályozott ár és piac hiányában ugyanis semmi nem akadályozná meg a szolgáltatók "áremelési indulatait" és minden költséget elszámolnának "ami a csövön kifér" - mondta, hozzátéve, a hivatal hatósági árról szóló rendeleteit csak az Alkotmánybíróság előtt lehetne megtámadni.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

Németh Szilárd azt is felidézte, hogy a három évvel ezelőtt folytatott "Magyarország nem hagyja magát!" nevű aláírásgyűjtés támogatói azt kérték a magyar pártoktól, hogy a parlamentben, az utcán és Brüsszelben is védjék meg a rezsicsökkentést.

Az MSZP szerint szükséges és lehetséges az energiaárak csökkentése. Ha olcsóbbá válnak az energiahordozók, akkor csökkenteni kell a lakossági energiaárakat is, ahogyan ezt az MSZP is megtette korábban. A biztos megélhetés érdekében azt akarjuk, hogy az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, valamint 10-10 százalékkal mérséklődjenek az áram- és távhőszámlák - fogalmaztak közleményükben a szocialisták.