Illegális migráció: Bakondi bevonná a NATO-t

Illegális bevándorlás - Kormányszóvivői tájékoztató Szegeden, Bakondi György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Az illegális migráció biztonsági kihívásaira katonai válaszokat kell adni Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerint - nem is feltétlenül fegyveres beavatkozást jelent ez, hanem a NATO más képességeinek bevonását.
Vágólapra másolva!

Helyes az az álláspont, hogy az illegális migráció jelentette biztonsági kihívásra katonai válaszokat kell adni, vagyis szükséges volna a NATO bevonása - mondta a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója az állami tévében.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Bakondi György azt mondta, hogy ez nem feltétlenül fegyveres beavatkozást jelent, hanem a szövetség felderítő, logisztikai, képzési és haditengerészeti képességeinek használatát. Hozzátette: a NATO kollektív védelmi testület, amelynek a migráció szempontjából kritikus Törökország is tagja.

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy

a balkáni útvonalon a tél okán csökkent a migrációs nyomás, ám még így is naponta 100-150 ember érkeznek Szerbiába,

a görög szigeteken válsághelyzet van, és Olaszországban is feltorlódtak a tengeren át érkezők. A magyar határokhoz is érkeznek - sorolta.

Bakondi emlékeztetett, hogy már Angela Merkel német kancellár is fontosnak tartja az EU külső határainak védelmét, mert nem ismétlődhet meg a 2015-ös nagy migrációs hullám. Magyarország abban érdekelt, hogy a német és osztrák politika álláspontja ebbe az irányba változzon - közölte.