Oroszbarát brit újfasiszták a Jobbik közelében

Toroczkai László beszél demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS Kimondjuk. Megoldjuk. Közéleti személyiség foglalkozása magyar zászló mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY zászló
Budapest, 2015. szeptember 5. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere beszél a Jobbik bevándorlás elleni tüntetésén a Belügyminisztérium előtt 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Rámozdult Magyarországra a putyinista, neonácikkal barátkozó brit szélsőjobb – írja a Magyar Narancs. A lap beszámol a Magyarországon céget és lovagrendet alapító, sőt egy betelepítési projektbe is belefogó brit újfasiszta csoport magyar kötődéseiről – így találtak rá a Jobbik alelnökére.
Vágólapra másolva!

Szövevényes, ám annál meghökkentőbb történetet tárt fel friss számában a Magyar Narancs Toroczkai László Jobbik-alelnök és egy fundamentalista, oroszbarát, iszlamofób propagandát folytató brit lovagrend kapcsolatáról.

Toroczkai László Jobbik-alelnök, Ásotthalom polgármestere Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A lap szerint a legkeményebb brit szélsőjobboldali pártok körül feltűnő James Dowson áll a sztori középpontjában, aki eddig már két magyar paramilitáris csoporttal vette fel a kapcsolatot: a Betyársereggel és a Magyar Gárda-utód Magyar Önvédelmi Mozgalommal.

„Nagyon támogató” a Jobbik-alelnök

Dowsonhoz kötődik – írja a lap – a Knights Templar International nevű lovagrend, amely iszlamofób propagandát hirdet. Ennek van magyar szárnya, budapesti székhelye is. Dowson közeli ismerőse pedig Nick Griffin, aki 2016-ban, egy „népesedési” konferencián azt mondta Budapesten:

A lap kiderítette, hogy a lovagrend az iszlámtól rettegő nyugat-európai keresztény állampolgároknak segít magyarországi ingatlanokhoz jutni: két magyar településen szervezkednek: az egyik Galyatető, a másik Ásotthalom, ahol – a lovagrend munkatársa szerint – „a polgármester nagyon támogató”.

Ásotthalom polgármestere pedig nem más, mint

a Jobbik-alelnök Toroczkai László, aki maga is részt vett a lovagrend hivatalos rendezvényén, sőt egy videón maga sorolja fel, milyen előnyei vannak Ásotthalomnak, és külön kiemeli, hogy itt fillérekért lehet ingatlant szerezni.

A Magyar Narancs cikke bemutatja, hogy a lovagrend hogyan segíti és mennyiben támaszkodik a Jobbik alelnökére a magyarországi ingatlanprojektje közben. Toroczkai Dowson Facebook-ismerőse is, de azt állította a lapnak, hogy a lovagrendnek nem tagja, és annak életében nem vesz részt.