ÁSZ: súlyos szabálytalanságok a megyei múzeumoknál

Vágólapra másolva!
Súlyos szabálytalanságokat tárt fel hat megyei hatókörű városi múzeumnál az Állami Számvevőszék vizsgálata - mondta Warvasovszky Tihamér, a szervezet alelnöke.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint hat intézmény

  • a debreceni Déri Múzeum,
  • a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
  • a nyíregyházi Jósa András Múzeum
  • a szentendrei Ferenczy Múzeum
  • a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum
  • a szolnoki Damjanich János Múzeum

pénzügyi és vagyongazdálkodása nem felelt meg a törvényi előírásoknak, valamint

a kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonsága terén is komoly hiányosságok derültek ki.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke hangsúlyozta: a múzeumigazgatóknak kiugróan magas számú, összesen 110 javaslatot fogalmazott meg a jelentésekben, az érintett intézményeknek 30 napon belül kötelezően intézkedési tervet kell készíteniük a hiányosságok megszüntetésére.

A vizsgálatot 2015-ben indították mind a 19 megyei múzeum 2011-2014 közötti működésének ellenőrzésére. A maradék 13 múzeumról szóló ÁSZ jelentést 2017 folyamán teszik közzé.

Kárt szenvedhetett a közvagyon

A 19 múzeum ellenőrzése nyomán az ÁSZ összesen 45 esetben kereste meg az illetékes szerveket azzal a gyanúfelvetéssel, hogy - többek között a számviteli rend vagy a közbeszerzési szabályok megsértése miatt - kárt szenvedhetett a közvagyon.

Ebből 31 esetben az ügyészségeket értesítették, amely minden felvetett ügyben nyomozást rendelt el. A maradék 14 ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), a kormányhivatalokhoz vagy a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak.