Vágólapra másolva!
Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy fővárosi  gimnazista – írta a Magyar Nemzet. A diák osztálytársai közül tegnap többen is megkapták a betegség elleni védőoltást.
Vágólapra másolva!

Egy budapesti végzős gimnazista fiú a tünetek jelentkezése után néhány órával, szerda hajnalban életét vesztette fertőző agyhártyagyulladás következtében, osztálytársai közül tegnap többen is megkapták a betegség elleni védőoltást – értesült a Magyar Nemzet.

A fővárosi Veres Pálné Gimnázium a honlapján azt írta: az iskolában történt tragédia baktérium által okozott agyhártyagyulladás miatt következett be, amely

cseppfertőzéssel terjed, közvetlen kontaktus útján,

a baktérium az élő szervezeten kívül gyorsan elpusztul.

Az iskola szerint

csak azok vannak veszélyben, akik a beteggel közvetlenül érintkeztek,

őket a járványügyi szakemberek antibiotikumos kezelésben részesítik. Arra figyelmeztet az iskola: amennyiben magas láz, fejfájás, hányinger, fénykerülés, merev nyak, esetleg tudatzavar jelentkezik valakinél a következő tíz napban, azonnal forduljon orvoshoz.

A lapnak nyilatkozó szakértő azt mondta, az ilyen típusú megbetegedés legnagyobb részben a kisgyermekeket érinti, mellettük leginkább a 16–20 éves korosztály tartozik a veszélyeztetettek közé. Az elmúlt 5–10 évben a csecsemők nagy részét már beoltották a kórokozó ellen, ezért egyre inkább a tinédzserek körében bukkan fel a megbetegedés,

ugyanakkor a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltások a mai napig nem kötelezők, és nem is ingyenesek.