Feltételeket támasztanak hitelezőikkel szemben a kórházak

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi beszállítók szerint a kórházak feltételekhez kötik tartozásaik kiegyenlítését – összesen 1,7 milliárd forintról mondatnák le hitelezőiket, hogy a többi tartozást rendezzék. A szállítók szerint ez jogellenes, ezért az állami egészségügyi ellátóhoz és az illetékes államtitkárhoz fordulnak.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) szerint a kórházak feltételekhez kötik a konszolidáció által érintett számlák kifizetését, ami jogellenes. Az egyesület szerint a kormány által adott 60 milliárd forintból 45 milliárd forintot közvetlenül a 30 napon túli beszállítói tartozások kifizetésére kell az intézményeknek fordítaniuk.

A kórházak feltételeket szabtak, ami jogellenes lehet – képünk illusztráció Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Piaci visszajelzések alapján azonban úgy látszik, hogy az egyértelmű előírások ellenére

tartozásaik kifizetését a kórházak ahhoz a feltételekhez kötik, hogy összesen 1,7 milliárd forintnyi kapcsolódó követelésről mondjanak le a beszállítók

– állítja a beszállítókat képviselő szervezet.

Az ETOSZ szerint a kormányrendelet egyértelműen szabályozza a kérdést, ráadásul jogellenes valamely, egyébként jogos követelésről történő lemondást követelni a teljesítés fejében. Úgy vélik, ez erőfölénnyel való visszaélés is lehet. Azt írják: az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz és az egészségügyi államtitkárhoz fordulnak a "beszállítók menetrendszerű megkárosítására" miatt.