Reformáció emlékév: bűnbocsánat ingyen kegyelemből

2016.12.13. 14:36

A reformáció 500. évfordulója alkalmából, a mozgalom ikonikus személyének, jelképének és eseményének kreatív eszközökkel történő újragondolására írt ki pályázatot a Reformáció Emlékbizottság. A zsűri több kategóriában is formabontó megoldásokat díjazott.

Kálvin János arcképe logószerű portréba rejtve, ingyen kegyelemből osztott bűnbocsánat, mint 95 tétel és egy ellentétekre épülő, letisztult könyvborító - a „Reformáció - Kortárs szemmel" pályázatra beérkezett nagyszámú pályamunka, köztük a nyertes művek azt bizonyítják, a fiatalok személyes, egyedi és olykor formabontó megoldásokkal közelítik meg a reformáció tematikáját.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából, a mozgalom ikonikus személyének, jelképének és eseményének kreatív eszközökkel történő újragondolására írt ki pályázatot a Reformáció Emlékbizottság. A felhívásra összesen 80 pályamű érkezett, mely megmutatta, a felsőoktatásban tanuló fiatalok szívesen foglalkoznak a témával.

Portré kategóriában a pályázóknak Kálvin János ikonikus arcképét kellett újratervezniük kortárs grafikai eszközökkel. A győztes pályamű, Kezes Zsófia Réka munkája a zsűri szerint innovatív látásmódjával és eredetiségével tűnt ki. A második helyezett, Knoblauh Lilla portréfestészetre utaló eszközhasználatával, míg Csernovszky Júlia erőteljes grafikai kivitelezésével szerzett elismerést.

Kreatív, formabontó megközelítés

A legtöbb pályamű plakáttervezés kategóriában érkezett, amelyben a feladat a reformáció azon jelképes eseményének vizuális újratervezése volt, amikor Luther kiszögezi 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A szakmai zsűri kreatív, formabontó megközelítése miatt Borbás Márton tervét szavazta meg a legjobbnak.

Borbás Márton nyertes pályaműve a 95 pontrólForrás: Origo

A plakát alkotója a búcsú-cédulák árusítása ellen fellépő Luther gondolatiságát elemezve, annak egy kortárs parafrázisát készítette el. Jásdi Júlia tervében az ötletes megközelítést és a pontos grafikai kivitelezést, míg Kecseti Lídia alkotásában a befogadót elmélyülésre késztető megoldást emelték ki.

Eperjesi Gábor díjnyertes Biblia-újraértelmezéseForrás: Origo

A legnehezebb feladatnak a Vizsolyi Biblia borítójának újratervezése bizonyult, ebben a kategóriában a zsűri végül két helyezettet jelölt meg. Eperjesi Gábor fekete-fehér tervének puritánsága jól igazodik a reformáció szellemiségéhez. Kovács Bernadett dupla borítótervénél az ötletességét és precíz kivitelezését emelte ki a zsűri. Az egyes kategóriák legjobbjai a Reformáció 500 facebook oldalán tovább versenyeznek a közönségszavazatokért.

Az ötfős szakmai zsűri - Dr. Balla Dóra, a MOME Tervezőgrafikai Tanszékének egyetemi docense; Farkas Anna (Anagraphic), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának alapító és elnökségi tagja; Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező; Böszörményi Gergely, a Brain Bar Budapest alapítója és Design Terminál vezetője; Felsmann Tamás, grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika Szakirányának vezetője és Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa - hosszú megbeszélés után, végül egyetértésben választotta ki a kategóriák legjobbjait.

A díjazottak:

Portrékészítés kategória:

1. Kezes Zsófia Réka
2. Knoblauh Lilla
3. Csernovszky Júlia

Plakáttervezés kategória:

1. Borbás Márton
2. Jásdi Júlia
3. Kecseti Lídia

Borítótervezés kategória:

1. Eperjesi Gábor Attila
2. Kovács Bernadett