A nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti képviselői nem támogatták azt az ellenzéki indítványt, hogy ténymegállapító vizsgálat kezdődjön a Pharaon-ügyben - közölte a bizottság szerdai, részben zárt üléséről Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke.

Azt mondta: az elmúlt fél évben a magyar közélet egyik legtematizálóbb kérdése a Pharaon-ügy volt, ezért az ellenzéki képviselők az igazság megismerése érdekében javasolták a ténymegállapító vizsgálatot, amelyet azonban a kormánypárti képviselők nem támogattak. Molnár szerint egy ténymegállapító vizsgálat közelebb vinne ahhoz, miért van a Pharaon-ügyben ennyi összevissza, egymásnak ellentmondó nyilatkozat, hiszen nincs olyan ember, aki most tisztán látná ezt a kérdést.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is úgy vélekedett, "teljes a káosz" a Pharaon-ügyben, továbbra is "nyugtalanító ellentmondásokat lát", amelyek feloldására jó módszer lett volna a tényfeltáró bizottság. Szerinte meg kell keresni az útját, hogyan tudják a Pharaon-ügyet tovább vizsgálni. Szavai szerint nem hallott a bizottságban alapos és jó indokot, miközben volt Simon Gábor ügyében, valamint a Portik-Laborc találkozó ügyében is bizottság, és ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A hatóságok jogszerűen jártak el

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta, azért nem támogatták a javaslatot, mert a magyar hatóságok jogszerűen jártak el, amikor beutazási és tartózkodási engedélyt adtak ki Gaith Pharaonnak.

Az országba belépett Pharaon nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarország számára,  de ha az FBI által körözött adatokkal rendelkező Pharaon próbál meg belépni, el fogják fogni - mondta.

A politikus elmondta azt is, az ülésen maga Molnár Zsolt is azt mondta, nem tud olyan törvénysértésről, szakmai hibáról, amelyet a magyar hatóságok elkövettek volna,  ezért a törvény alapján nem is lehet ilyen vizsgálóbizottságot létrehozni.

Mint mondta, az ellenzéki képviselők az ülésen elismerték, hogy "politikai érdeklődés van ebben az irányban", de Németh Szilárd szerint ennek a terepe nem a nemzetbiztonsági bizottságban van, hanem a sajtó előtt, valamint a parlamentben az interpellációk, kérdések, azonnali kérdések körében.