Az elmúlt években növekedett a tanárképzésre jelentkezett és felvett hallgatók száma – mondta az oktatási államtitkár szerda reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Palkovics László szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy számos támogatást, ösztöndíjat adtak. Ezek mellett az életpályamodell kidolgozása nyomán is vonzóbbá vált a pedagógusi pálya: már máshogy "pozicionálják" ezt a szakmát – értékelte az államtitkár.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkárForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Beszélt arról is, hogy a tanárok továbbképzését is szeretnék továbbfejleszteni, az ugyanis nem jó, hogy a pedagógusok maguk döntik el, milyen tanfolyamra tudnak, akarnak menni. Az adott iskolaközösségnek kell eldöntenie, hogy a tanárnak milyen kompetenciákra, és azokhoz milyen továbbképzésre van szüksége.

Palkovics László az M1-nek azt is mondta, a PISA-felmérés eredményeit komolyan veszik, és a köznevelési törvényben meghatározzák azokat az elemeket, amelyeket módosítani kell. Ugyanakkor megjegyezte: a PISA-felmérés eredményei nem feltétlenül állnak korrelációban a társadalom sikerességével.

Az államtitkár nemzetközi vezetői tapasztalatai alapján azt mondta: nem szükségszerűen azokból az országokból származnak a legjobb mérnökök, amelyek a PISA-teszten jól szerepeltek.