A kormány 48 törvénnyel készül tavaszra

2016.12.15. 15:14

Negyvennyolc javaslatot tartalmaz a kormány tavaszi törvényalkotási programja. A tárgyalni tervezett előterjesztések között szerepel egy új adózás rendjéről szóló jogszabály, új büntetőeljárási kódex, illetve a Magyar Pszichológus Kamara létrehozását kezdeményező javaslat.

Az Országgyűlés honlapján olvasható a kormány tavaszi törvényalkotási programja, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez. A program negyvennyolc javaslatot tartalmaz.

Új adózási törvény

A dokumentum szerint az új adózási törvény célja az ügyfélbarát adóigazgatási rendszer létrehozása. Elfogadását májusra tervezik.

Magánjogi kódex, ügyvédi tevékenység, magánnyomozás

A nagyobb terjedelmű törvényjavaslatok között új nemzetközi magánjogi kódex, az ügyvédi tevékenységről új jogszabály, valamint a magánnyomozásról törvény elfogadását kezdeményezi a kabinet.

Májusban lehet költségvetés

2017 májusában tervezik benyújtani a 2018-as költségvetést és az azt megalapozó törvényjavaslatokat, amelyeket várhatóan júniusban fogad el a Országgyűlés.

Jöhet a bemutatási célú halászat

A programban szerepel az erdészeti informatikai szakmai adatbázist megteremtő erdőtörvény-módosítás. A halgazdálkodási törvény módosításával kötelező lehet a haltermelési létesítmények nyilvántartása, illetve lehetővé válik az őshonos halfajok halászata a bemutatási célú halászati engedély bevezetésével.

Módosulhat a filmtörvény

Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében módosulhat a filmtörvény. Forgalmazói kötelezettség lesz a filmalkotások magyar felirattal ellátása a hallássérülteknek, míg audionarráció készítése a vakoknak és gyengénlátóknak.

Egyszerűsödhet a kisvasutak szabályozása

Egyszerűsíthetik a keskeny nyomtávú, turisztikai célú kisvasutak szabályozását a vasúti közlekedésről szóló törvény módosításával. Az indoklás szerint azért, mert aránytalan, ésszerűtlen terhet jelent, hogy ezekre a vonatokra is a normál nyomtávú, közlekedési célú nagyvasutak szabályai vonatkoznak.

Az állam megválhat az egri pincerendszertől

Az Egri Főegyházmegye tulajdonába kerülhet a helyi érseki palota alatt található, közterületről nyíló pincerendszer az egyes állami tulajdonú ingatlanok egyházi tulajdonba adásáról szóló törvény változtatásával.

Változhat a vízi közművek szabályozása

Módosulhat a vízi közműről szóló törvény, hogy csökkenjenek a lakásvásárlás gazdasági terhei, továbbá hogy elősegítsék az ágazatban a rekonstrukciós feladatok megvalósítását.

Változhat a családtámogatás

Napirendre kerülhet a gyermekvédelmi törvény, valamint a családtámogatási törvény módosítása is. Utóbbiban a gyermekvállalás ösztönzése céljából módosíthatják a családok pénzbeli támogatásával kapcsolatos szabályokat.