Egészségkárosodási ellátást vezetnek be a rendvédelmi dolgozóknak

2016.12.16. 20:48

Január elsejétől úgynevezett egészségkárosodási ellátást is bevezetnek a rendvédelmi dolgozóknak - közölte Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Felidézte, hogy amikor az életpályaprogram előkészítése idején felmérték a dolgozók igényeit, az illetmények növelése mellett az egzisztenciális biztonságot, valamint a lakhatási támogatást emelték ki a legtöbben. Közölte: a jövő évi költségvetés forrásai alapján a két utóbbi is "teljes körűen rendelkezésre áll".

Közölte: több mint 2,8 milliárd forint jut lakhatási támogatásra, növelik az albérleti hozzájárulás összegét, korszerűsítették a meglévő rendszert.

Jön az egészségkárosodási hozzájárulás

Zsinka András hangsúlyozta: 2017. január 1-jével hatályba lép egy új jogintézmény is, az egészségkárosodási hozzájárulás, amely az egzisztenciális biztonság megteremtését célozza.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ha egy hivatásos állományút a szolgálat ellátása közben egészségkárosodás ér,

biztosítják a lehetőségét, hogy más munkakörben tovább dolgozzon - mondta, hozzátéve: ha más, esetleg alacsonyabb, hivatásos beosztásban nem tudja vállalni a munkát az egészségi állapota, személyes körülményei miatt, akkor bármilyen közszolgálati jogviszonyban tovább foglalkoztatják és kiegészítik az illetményét arra, ami volt hivatásosként.

Emlékeztetett: a 2015 júliusától indult rendvédelmi életpályamodellnek köszönhetően először 30 százalékkal nőtt az érintettek bére, amit évente újabb 5-5 százalékkal növelnek.