Talajvíztisztító rendszert épít a Mol Tiszapalkonyán

Vágólapra másolva!
Talajvíz tisztítására szolgáló rendszer kiépítését kezdte meg Tiszapalkonyán a Mol és a Mol Petrolkémia. A vállalatok célja, hogy az évtizedekkel korábban, a jogelődök működése során keletkezett ipari szennyeződéseket teljesen eltüntessék az érintett területek talajvizéből.
Vágólapra másolva!

Az évtizedekkel ezelőtt, a TVK-Tifo vállalatok ipari komplexumának területén keletkezett szennyeződések teljes eltávolítására irányuló, átfogó, stratégiai megközelítésű program részeként a két jogutód, a Mol Nyrt. és a Mol Petrolkémia Zrt. megkezdte egy talajvízvédelmi rendszer kiépítését Tiszapalkonyán. A hatósági kötelezésnek megfelelően a beavatkozás elsőrendű célja az egészséges környezet és az emberi egészség megőrzésének biztosítása és a környezet állapotának javítása a szennyeződések terjedésének megállításával és teljes megszüntetésével.

Jövő júniusra készülhet el

A talajvízvédelmi rendszer egy hetven vízkitermelő kútból álló kútsorból és a hozzá kapcsolódó vízvezeték-hálózatból áll. Működésének lényege, hogy a kutak felszívják a talajvizet, amelyet a hozzájuk tartozó csővezetékeken keresztül a Mol szennyvíztisztítójába szállítanak. A tervek szerint a teljesen automatikusan működő rendszer

az évek folyamán teljesen megtisztítja a talajvizet az ipari szennyeződésektől.

A kutakat Tiszapalkonya nyugati határánál létesítik, jelenleg a nyomvonalon a próbafúrásokat végzik, és a kiépítés 2017 januárjában kezdődik és 2017. június 30-áig tart.

A mintavételek eredményei alapján a későbbiekben lehet megmondani, hogy meddig szükséges a rendszer használata. A köztes időben – ahogyan ez az eddigiekben is így volt – a lakosság és a környezet nincs kitéve semmilyen, az ipari szennyeződések jelenlétéből eredő veszélynek, mert azok jelentősen a határértékek alatt vannak. A vízvédelmi rendszer a megelőzést szolgálja.

Kompenzáció is lesz

A minél hatékonyabb működés és az egészségügyi kockázatok teljes kizárása érdekében a Tiszapalkonya határán lévő ásott kutakat le kell zárni az érintett telkeken. A Mol és a Mol Petrolkémia egyeztet a lakosokkal, és kompenzálja a kerti locsolásra felhasznált, megnövekedett ivóvízmennyiségből fakadó költségeket.

A kompenzáció mértéke a lakossági ingatlan nagyságától függ,

és meghatározásakor figyelembe vették a vonatkozó jogszabályokat és a jelenleg érvényes közműdíjakat is. Három év elteltével a lezárás szükségességét felülvizsgálják majd, kedvező eredmények esetén pedig feloldják.

A Mol és a Mol Petrolkémia arra törekszik, hogy minden érintett lakos megfelelő tájékoztatásban és kompenzációban részesüljön, és hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozzák a munkálatok.