Palkovics: Készül egy jelentés a PISA-felmérésről

Sajtótájékoztató a köznevelési kerekasztal üléséről
Palkovics László
Vágólapra másolva!
Az elkezdett folyamaton a PISA-felmérés lényegében nem fog változtatni, ugyanakkor több dolgot át kell tekinteni - nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár.
Vágólapra másolva!

Palkovics László a Magyar Idők szombati számában publikált interjúban elmondta, hogy zajlik az eredmények értelmezése, és készül egy jelentés, amely januárban kerül majd a kormány elé. Meg kell nézni, más országokhoz képest hogy állunk, valamint, hogy miért változtak az eredmények - fűzte hozzá.

Mi változott?

Közölte, megnézik mi változott az elmúlt időszakban, mi történt az iskolákban, hogyan nézett ki a tanítás módszertana, vagy például azt, hogy a teszt újfajta, teljes egészében számítógépen történő kitöltése okozott-e problémát. Palkovics László megjegyezte, hogy

nagyon sok országnak romlottak a PISA-eredményei.

"Nem ért minket sokk a PISA miatt, és azon a folyamaton, amit elkezdtünk, a PISA lényegében nem fog változtatni" - fogalmazott.

Palkovics László Forrás: MTI/Marjai János

Összetett kérdés

Arra a kérdésre, hogy ki vagy mi felelős leginkább a rosszabb teljesítményért, Palkovics László azt válaszolta, hogy ez összetett, hiszen van a tananyag, a tanterv, a módszertan, amelyeket át kell tekinteni. A tanárnak és a szülőknek is van szerepük - mondta, megjegyezve azt is, hogy a gyerekeket nem lehet felelőssé tenni, bár az tény: ha nem tanulják meg, amit kell, akkor ezek az eredmények értelemszerűen rosszabbak lesznek.

Kisebb csoportokban

Az oktatási államtitkár szerint a módszertant mindenképpen át kell gondolni. Mint elmondta, fontos lenne például, hogy a jövőben bizonyos órákon kisebb csoportban történjen a foglalkozás, így akinek nehezebben megy az anyag, annak többet segítsenek a tanárok. Továbbá lényeges az iskolák megfelelő eszközellátottsága is: például most a nyolcadik osztályig kevés iskolában tanulnak olyan modellezési szimulációs eljárásokat, amelyeket a PISA számon kér - mutatott rá Palkovics László.