Trócsányi: Rengeteg zavar van az unió működésében

Trócsányi László
Trócsányi László igazságügyi miniszter
Vágólapra másolva!
Brüsszelnek meg kellene állnia az európai integráció mélyítésében, és az eddig elért eredményeket kellene védelmeznie ahelyett, hogy folyamatosan újabb és újabb intézmények létrehozásával próbálja megoldani a problémákat – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter. 
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Karc FM Álláspont című műsorában nyilatkozva azt mondta, elkötelezett az európai integráció mellett, de rengeteg működési zavart lát az unió működésében. Példaként említette az európai ügyészség létrehozásának gondolatát, ami szerinte komoly hatékonysági problémákat vet fel annak tudatában, hogy az unió csalás elleni hivatala (OLAF) és a tagállamok igazságügyi együttműködését segítő Eurojust is fennmaradna. Egy újabb szervezet létrehozása helyett célszerűbb

lenne a már meglévő és jól működő intézményeket tovább erősíteni

– tette hozzá.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Forrás: MTI/Kovács Attila

Trócsányi László kiemelte, hogy Európa lakosságának 25 százaléka tekinthető euroszkeptikusnak, és 10 százalék pártol egy, az Egyesült Államok példáját követő föderációt, miközben a többség alapvetően nem foglal állást ebben a kérdésben. Az európai döntéshozók felelőssége ezért egy olyan realista irányvonal képviselete, amely egyik irányban sem köteleződik el – mondta.

A miniszter elmondása szerint pozitívan fogadták, hogy a köztársasági elnök pénteken az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a közigazgatási perrendtartásról szóló, december 6-án elfogadott törvény egyes rendelkezései alaptörvény-ellenességének és egyben közjogi érvénytelenségének megállapítását.

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy miniszteri kinevezése óta a közigazgatási bíróságok megalkotását tartja egyik legfontosabb feladatának, aminek fontos eleme az önálló közigazgatási perrendtartás létrehozása, az erről szóló javaslat alkotmányossági normakontrollja pedig javíthatja indítványuk elfogadottságát.