Orbán Viktor írt Angela Merkelnek

teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
Medics carry an injured person in front of a truck that crashed into a christmas market at Gedächniskirche church in Berlin, on December 19, 2016 killing at least nine people and injuring at least 50 people. Ambulances and police rushed to the scene after the driver drove up the pavement of the market in a central square popular with tourists less than a week before Christmas, in a scene reminiscent of the deadly truck attack in Nice. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Levélben fejezte ki megdöbbenését és együttérzését a berlini merénylet miatt Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak. A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György azt mondta, hogy nincs információjuk Magyarország ellen tervezett terrorcselekményről.
Vágólapra másolva!

„Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében” – írta a német kancellárnak Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette azt is: „Magyar honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek.”

A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója az M1 reggeli műsorában arról beszélt,

nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna.

Bakondi György azt mondta: a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok mindent megtesznek azért, hogy minél több, lehetőleg ellenőrzött információhoz jussanak, és „ha bármi készülődne, meg lehessen előzni”.

12 halálos áldozata és 49 sebesültje van a terrorakciónak Forrás: AFP/John Macdougall

A berlini támadásról azt mondta, bár a különféle titkosszolgálatoknak voltak készülő terrorcselekményre vonatkozó információi, ezek „megmaradtak egy általános fenyegetettség szintjén”, vagyis

viszonylag kevés olyan adatot tartalmaztak, amelyek lehetővé tették volna, hogy a hatóságok konkrét lépéseket tegyenek.


Bakondi György ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben Belgiumban sikerült őrizetbe venni olyan kiskorúakat, akik robbantásos merényletet akartak elkövetni, de Németországban is megelőztek több merényletet.

Belügyminisztérium: nem emelik a terrorfenyegetettségi szintet

Nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt Magyarországon a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB), marad a 3-as, közepes fokozat. A rendőri jelentlétet ugyanakkor megerősítik, különösen a karácsonyi vásárok körzetében.

A bizottság azért nem módosította a jelenleg hatályban lévő terrorfenyegetettségi fokozatot, mert a testület értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ. A magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek továbbra is folyamatosan kapcsolatot tartanak a külföldi társszolgálatokkal. Ugyanakkor a lakosság biztonsága érdekében Pintér Sándor belügyminiszter felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az ország teljes területén fokozza a rendőri jelenlétet,

különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében.

A tárcavezető utasítására a rendvédelmi szervek konzultáltak az elkövetett merényletekkel érintett országok budapesti külképviseleteivel, a Terrorelhárítási Központ pedig a főváros több kiemelt pontján járőrszolgálati tevékenységet kezd. A hatóságok további konkrét lépéseket nem tartanak indokoltnak, ám felkészültek arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát veszélyeztető információ felmerülése esetén haladéktalanul megtegyék a szükséges intézkedéseket - közölte a Belügyminisztérium.