Vádat emeltek a százmilliókat eltüntető akrobata ellen

Vágólapra másolva!
Macskaügyességgel kúszott be az emeleti ablakokon, és rengeteg ékszert, pénzt zsákmányolt az ecseri betörő: a korábban lovas artistaként dolgozó férfi több mint 360 millió forintos kárt okozott –most üzletszerűen elkövetett lopással vádolják, de családtagjai is börtönbe kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Másfél év alatt családi házak tucatjait törte fel, és Debrecentől Győrig elképesztő mennyiségű, 360 millió forintos értékben zsákmányolt ékszereket és pénzt V. Károly – az ecseri férfi és családtagjai ellen most vádat emelt a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség.

Kicselezte a riasztókat is

Vádiratukban emlékeztetnek rá, az ecseri férfi egykor lovas akrobataként dolgozott, és képességeit betörőként is kamatoztatni tudta: elképesztő ügyességgel kúszott fel családi házak emeleti ablakaihoz, teraszajtóihoz, kicselezve a mozgásérzékelőket, riasztókat.

Több százmillió került a zsákba

A vádlott elsősorban pénzt, ékszereket és könnyen eladható műszaki cikkeket szerzett – 2014 februárja és 2015 júniusa között összesen

78 sértettnél járt, és több mint 360 milliós kárt okozott.

Aktivitását és az ügy volumenét is jelzi, hogy a rendőrségi rajtaütések során 1200 értékes órát találtak meg a betörő otthonában, amik magukban is több tízmillió forintot érhetnek.

Céget, lopott aranyból

A betörésekből profitált a férfi felesége és két lánya is: a zsákmányolt pénzből lakásokat és autókat vásároltak, sőt, céget alapítottak, és segítettek az értékek elrejtésében. Mint a Kisalföld.hu emlékeztet rá, az Ecseren és Budapesten tartott rendőrségi rajtaütések során

még a feleség ruhái között is lopott pénzt, 45 ezer eurót találtak.

A járási ügyészség a férfi és három családtagja ellen jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás, valamint orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

Kezdeményezték, hogy mind a négyen börtönbüntetést kapjanak – jelenleg egyébként csak az apa van előzetes letartóztatásban, családtagjai szabadlábon védekezhetnek.

Lovardát is lefoglaltak

A vádhatóság kérte, hogy a bíróság döntsön a sértettek kárának megtérítéséről is. Ezt nagyrészt a család lefoglalt ingatlanjaiból lehetne megoldani: a nyomozók korábban lefoglaltak egy családi házat, egy lovardát, hat lovat – köztük egy versenylovat –, két nagy értékű személygépkocsit, egy lószállítót és egyéb ingóságokat is