Fogvatartottak festik szabadidejükben almazöldre a Szent Imre Kórház sürgősségi osztályát. A festéssel mindenki jól jár - a kórháznak nagy segítség, a raboknak kiváltság az önkéntesen vállalt munka, ami egy lépés lehet a szabadulás felé.

Kisebb tömeg, operatőrök és újságírók hada figyeli áhítattal, ahogy a két festő rutinosan pingálja a kórházi falakat.

Szabadidejükben festenek

Bár adja magát a klasszikus poén, ez nem a magyar munkamegosztás, a "kettő dolgozik, tizenöt nézi" modellje: a fővárosi Markó utcai börtön rabjai festik ki napi váltásban a Szent Imre Kórház sürgősségi részlegét - szabadidejükben, önként vállalt munka keretében.

Dolgozunk mi rendesen bent is, hét-nyolc órát naponta. De azért nagyon jó kijönni egy kicsit, és tényleg azt érezzük, hogy így segíthetünk" – mondja Rácz László.

Rácz László és teddyhengerező társa (háttal) a sürgőségi osztályon. További képekért kattintson!Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A kigyúrt, fiatal férfinak már csak két hónapja van a büntetéséből, ezért is jókedvű, a családja már nagyon várja.

A visszatérés a tét

Amikor arról kérdezzük, miért ült, mosolyogva annyit mond – szabálysértés, de kicsit elhúzódott az ügy. "Lopás lesz az" - pontosít Makula György alezredes, a büntetés-végrehajtás vezető szóvivője. Kényszeredett csend áll be, visszaránt a valóságba. Nem babazsúron vagyunk,

ezek az emberek azt próbálják bizonyítani, hogy kisebb-nagyobb bűncselekmények után is képesek a közösség hasznára lenni,  - adni azután, hogy elvettek.

Kiváltságnak számít

Ennek megfelelően a börtönfalakon kívüli munka valódi kiváltságnak számít a fogvatartottak között.

Pepecs munka, de örömmel végzik a fogvatartottak, úgy érzik, ők is segíthetnek ezzel. További képekért kattintson!Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az igazán súlyos bűncselekményekért elítéltek nem is próbálkozhatnak vele, a jelentkezéseket pedig egy négyfős, pszichológussal és reintegrációs tiszttel megtámogatott bizottság bírálja el.

Ha ők is igent mondanak, akkor jöhet a napi néhány órás önkénteskedés:

a rabok iskolákat tataroznak, parkot takarítanak vagy éppen bódékat építenek és bontanak a karácsonyi vásárok idején.

"Már több éve, országszerte zajlik jóvátételi munka, és nagyon nagy sikere van" – ezt már Orosz Zoltán őrnagy, bv-szóvivő mondja.

Orosz Zoltán valódi sikernek tartja a jóvátételi programot. További képekért kattintson!Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Mint emlékeztet rá, a 29 magyarországi bv-intézetben 18 ezer fogvatartott él. Közülük

500-an vesznek részt jóvátételi programokban, 

amit annak ellenére szép számnak tart, hogy a börtöntársadalom alig 3 százalékát teszik ki.

Az önkéntesség ugyanakkor nem teljesen önzetlen gesztus: a büntetések felülbírálatánál, adott esetben enyhítésénél a bv-intézetek ezt a fajta segítségnyújtást is értékelik, akár csak a példás magaviseletet.

Karácsonykor a legnehezebb

Megkerülhetetlen téma, percek alatt szóba is kerül a karácsony - a rabok talán ezt az időszakot viselik el a legnehezebben.

A karácsony a legnehezebb időszak, beszélőre csak az ünnep után mehet László. További képekért kattintson!Fotó: Adrián Zoltán - Origo

"Ilyenkor kártyázunk, edzünk, beszélgetünk, hogy eltereljük a figyelmünket a dologról" - mondja László. Hozzáteszi, családtagjaival az ünnep idején nem találkozhat, de nem sokkal utána lesz beszélő,

így azért ki lehet bírni.

Kérvény kell a bevásárláshoz is

A fogvatartottak egyébként ajándékot – sőt, ha akarják, rászorulóknak szánt adományt – is vehetnek a börtönboltban. Mint a legtöbb intézni való ügyükhöz, ehhez kérvényt kell írniuk. A reintegrációs tiszt átnézi a listát, és ha jól mennek a dolgok,

engedélyt kapnak a bevásárláshoz.

Apró dolog, de ezekben mutatkozik meg a szabadság, vagy a szabadság hiánya.

A kórházban mindenesetre nagyon örülnek a rabok vállalásának: Kiss Beatrix gazdasági igazgató szerint így sokkal hamarabb tudnak végezni a sürgősségi részleg felújításával, és ha minden jól megy, a fogvatartottakat január után is várják majd a Szent Imrében.