A régi liberális Európa csúfos bukásra ítéltetett - állítja Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Demokratának adott interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a Jobbik és az MSZP semmiben sem különbözik egymástól. A legfontosabb célnak a munkahelyteremtést és a bérek növekedését nevezte.

Oda kell figyelni az emberekre, és markánsabban kell ki állni az európai érdekekért - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Demokratának adott interjúban. A miniszter egyetértett Orbán Viktor kormányfővel abban, hogy 2017 a lázadás éve lesz, és ezt azzal magyarázta: "az elefánttornyokba zárkózó liberális politikai elitek ellen" sok helyen fellázadtak a világban.

Rogán Antal miniszter interjút adott a Demokrata című lapnakFotó: Adrián Zoltán - Origo

Értékelése szerint erről szólt az amerikai elnökválasztás és a Brexit is, ugyanis a politikai elit nem törődött azzal, hogy mit gondolnak az emberek a bevándorlásról, a gazdaságról, a nemzeti érdekek védelméről.

Bukásra ítéltetett a liberális Európa

"Magyarország régóta ellenzékben van Brüsszelben. Míg a magyar kormány az emberek megkérdezését hirdeti az unióban, addig Brüsszelben egy olyan elvont, ideológiai politizálás zajlik, amelynek semmi köze az Európai Néppárt értékeihez" - tette hozzá.

A régi liberális Európa csúfos bukásra ítéltetett - fogalmazott Rogán, kifejtve: ha Brüsszel továbbra is azt szajkózza, amit eddig, akkor az emberek szembefordulnak vele. Úgy vélte, 2017-ben csak azok az európai kormányok maradhatnak hatalmon, amelyek meghallják az emberek szavát.

Összeállt a Jobbik és az MSZP  

A miniszter az interjúban beszélt arról is, hogy az alaptörvény-módosítás ügyében a Jobbik és az MSZP is félrevezette az embereket, szerinte a két párt semmiben sem különbözik egymástól. 

Azzal összefüggésben, hogy a Jobbik Szentendrén nem indít önálló jelöltet az időközi választáson, azt mondta, ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy a hatalom mindennél fontosabb számukra.

Ha a Jobbiknak az elvek fontosak lennének, sosem állnának össze Gyurcsány Ferenc pártjával és annak köreivel" - vélekedett, az esetet a jobboldali szavazóknak figyelmeztetésként tartva.

Beszélt arról is, hogy értékelése szerint a Hír TV-nek már semmi köze a jobboldalhoz, a Jobbik mellett hosszú idő után Gyurcsány Ferenc is felbukkant ott, februártól pedig Kálmán Olga is odaigazol.

Munkahely, béremelés, családtámogatás

Rogán Antal a lapnak célként fogalmazta meg, hogy mindenkinek megérje dolgozni. Ehhez adócsökkentést tartott szükségesnek, jelezve: a személyi jövedelemadó több lépésben csökkent, azonban a munkáltatókat terhelő adókat is csökkenteni kell, hogy tudjanak bért emelni.

Elmondta, hogy a kormány közel 600 ezer munkahelyet teremtett, és ma többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta bármikor. A miniszter ugyanilyen fontosnak tartotta a népesség fogyásának megállítását. Ezért a bevándorlással szemben a családok támogatása mellett foglalt állást.

Kérdezték arról is, hogy a kormány miért állt az RMDSZ mögé a romániai választáson. Azt válaszolta, nem az RMDSZ, hanem a magyar egység mellett álltak ki. A magyarság érdekeként hivatkozott arra, hogy legyenek magyar képviselők a bukaresti parlamentben, és a magyar kormány kötelességének tartotta, hogy a többségi akarat mellett álljon ki.