Háború a Jobbikon belül az antiszemita botrány után

Vona Gábor parlament
Budapest, 2015. június 30. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője, pártelnök a Jobbik aláírásgyűjtési akciójáról beszél napirend előtt felszólalásában az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 30-án. Mellette Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, mögötte Novák Előd jobbikos képviselő. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Etikai vizsgálatot indít a Jobbik vezetése a párt vecsési szervezete ellen, mert az a közösségi oldalán azt írta, hogy elhatárolódik attól, akinek olyan „eszement ötlete” támadna, hogy üdvözli a zsidóságot hanuka alkalmából. És itt még egy trágárság is következik a vecsési levélben. Korábban Vona Gábor pártelnök a zsidó ünnep alkalmából üdvözlő levelet írt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek és vezetőjének. Szabó Attila vecsési jobbikos képviselő nyilatkozott az Origónak. Azt mondta, hogy a pártvezetésnek ezzel az egy gesztusával nem értenek egyet, de teljes mértékben lojálisak a párttal és a pártelnökkel. Sőt, ahogy fogalmazott, készek meghalni Vona Gáborért.
Vágólapra másolva!

A vecsési Jobbik szerint szó sincs arról, hogy ez nyílt szakítás lenne a pártvezetéssel, csak – ahogy fogalmazott –

– ezt mondta az Origo kérdésére Szabó Attila, aki a vecsési városi közgyűlésben a Jobbik képviselője. Hozzátette: az üzenetet azután tették ki, hogy a Jobbik pártelnökének üdvözlő levelére közzétette válaszát Köves Slomó vezető rabbi – erre az elutasító válaszra reagáltak.

„Már számtalanszor békejobbot nyújtott a pártvezetés a zsidóságnak, amire mindig arcul köpéssel válaszoltak, ezért ennek semmi értelme” – fejtette ki Szabó Attila az álláspontját. Mint fogalmazott, lojalitásuk a Jobbik vezetése felé százszázalékos, „készek meghalni Vona Gáborért és a pártvezetésért”.

Kísért a múlt

A korábbi Betyársereg hátországa Vecsésen volt, majd miután betiltotta a bíróság a neonáci szervezetet, a Városi Nemzeti Szövetség Egyesületben (VNSZ) élt tovább az Átlátszó 2014-es cikke szerint. Korábban a Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt Szabó Attilát mint vecsési klánvezért mutatta be, a Kuruc.info.hu pedig arról írt, hogy a VNSZ aktivistája volt, továbbá a később szintén betiltott Magyar Gárdával is szoros kapcsolatot ápolt.

– válaszolta megkeresésünkre Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, a zsidóságot hanuka alkalmából üdvözlő levél másik aláírója. A Jobbik közleménye úgy fogalmaz: „Vona Gábor etikai eljárást kezdeményezett a vecsési Jobbik Facebook-oldalán megjelent vallásgyalázó, a Jobbik és a párt elnöke álláspontjával teljesen szembeforduló nyilatkozat miatt. Az ilyen tartalmú megnyilatkozásnak nincs helye a pártban.”

Köves Slomót saját bevallása szerint a Jobbik pártvezetésének üdvözlő levele meglepte, és zavarba is hozta.

A rabbi felidézte válaszlevelében a jobbikos képviselők és a pártelnök zsidó- és Izrael-ellenes kijelentéseit, hangsúlyozva, hogy ezeket soha senki nem vonta vissza.

A rabbi szerint hatékonyabb lenne, ha a Jobbik vezetése üdvözlő gesztusát azokon a fórumokon hangoztatná, amelyeken eddig gyűlöletet keltett.

Vona Gábor a válaszlevélre közösségi oldalán válaszolt. Azt írta többek között, hogy Köves Slomó „végigaludta az elmúlt három évet”, ezért „az elmúlt évekből nem is tudott semmilyen vitatható megnyilvánulást idézni a Jobbik részéről”. Mint kifejtette: a Jobbik néppártosodása során „kilépett a felelőtlen és sokszor tékozló kamaszkorból, és átlépett a felelős és építkező felnőttkorba”. Vagyis Vona Gábor levelében arra utalt, hogy az elmúlt három évben szerinte nem zsidóztak, de a korábbi antiszemita megnyilvánulásaikra nem reagált.