Kábítószert csempészett a drogrendőrség vezetője

2016.12.29. 13:08

Tíz év börtönre ítélte csütörtökön a bíróság Finnországban a rendőrség kábítószerellenes osztályának korábbi vezetőjét, mert maga is részt vett egy bűnszervezetben, amely marihuánát csempészett Finnországba.

Az ítélet szerint az 58 éves Jari Aarnio meghatározó szerepet játszott abban, hogy csempészek 2011-2012-ben csaknem 800 kiló marihuánát csempésszenek Hollandiából Finnországba.

Jari AarnioForrás: AFP/Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Aarnio 1999 óta irányította a rendőrség drogellenes alakulatát. 2013-ban buktatták le. A többi között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rendszeresen több ezer eurót költött készpénzben, miközben a finnek alapvetően nem használnak készpénzt, bankkártyával vagy átutalással intézik pénzügyeiket.
A bíróság szerint veszélyesen visszaélt beosztásából fakadó hatalmával, ennek ellenére a törvényszék a vádhatóság által javasolt 13 évnél kevesebb börtönbüntetést szabott ki rá.

Jari Aarnio végig ártatlanságát hangoztatta. Az ügy megrázta a közvéleményt Finnországban, ahol sem a bűnözés, sem a kábítószer-fogyasztás, sem a korrupció nem jelent komoly társadalmi problémát.