Ónos esőre és hófúvásra figyelmeztetnek

Zalaszentbalázs, 2015. február 8.
Autó halad a hófúvásban a Zalaszentbalázs és Gelse közötti úton 2015. február 8-án.
MTI Fotó: Varga György
Zalaszentbalázs, 2015. február 8. Autó halad a hófúvásban a Zalaszentbalázs és Gelse közötti úton 2015. február 8-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A nyugati országrészben ónos eső, északkeleten hófúvás lesz szerdán. Hévégére nagyon lehűl a levegő, Szombat hajnalban –20 és –10, délután –10 és –5 fok várható, és az élénk északi szélben ezt még hidegebbnek érezzük majd. 
Vágólapra másolva!

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az ónos eső miatt hat nyugati megyére a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint Győr-Moson, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Veszprém megyében gyenge ónos eső, néhány tized mm várható, emiatt síkossá válhatnak az utak.

Hófúvás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat Forrás: MTI/Varga György

Szintén elsőfokú, azaz citromsárga figyelmeztetést adott ki szerdára az OMSZ hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, mert itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerda estig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és észak felől az ország északkeleti felén (a Győr-Baja vonaltól északkeletre, keletre) egyre többfelé várható havazás (akár 6 cm). A nyugati tájakon csak elszórtan lehet vegyes halmazállapotú csapadék.

A nyugatira, majd északnyugatira forduló szél az Északi-középhegység térségében néhol hófúvást okozhat.

Reggel –7 és –2, délután –1 és +4 fok között alakul a hőmérséklet (Sopron térségében lehet a legenyhébb idő). Délelőtt melegfronti, délutántól hidegfronti hatás érvényesül.

Csütörtökön még gyakran lesz erősen felhős az ég, és főleg a Duna–Tisza közén várható hózápor, havazás. Erős, olykor viharos lesz az északi szél. Markáns hidegbetörés várható, napközben semmit sem emelkedik a hőmérséklet. Délelőtt 0, délután már csak –5 fok körüli értékeket mérhetünk.

Pénteken többnyire derült, de igen fagyos időre van kilátás. Futó hózápor kialakulhat. Reggel már több helyen süllyed –10 fok alá a hőmérséklet, délután is csak –6 fok körüli fagy esélyes. Erős marad az északi szél.

Szombaton marad a derült, de keményen fagyos, zord idő.

Hajnalban –20 és –10, délután –10 és –5 fok várható. Az élénk északi szélben még hidegebbet érzünk majd.

Vasárnap napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre többfelé lehet hószállingózás, havazás. Reggel –15 és –9, délután –7 és +2 fok között alakulhat a hőmérséklet.