Nem biztonágos a Velencei-tó jege

Balaton IDŐJÁRÁS jeges KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ TÁJ tó vitorlás
Jégvitorlás a befagyott tihanyi Belső-tavon. Az enyhe időjárás hatására rohamosan olvad a jég a Balatonon. A tó keleti medencéjében jéggel borított területek és a vízfelület váltja egymást. A jéggel borított területek többnyire csak a szélvédett öblökben maradtak meg
Vágólapra másolva!
Tíz centi vastag jég kell a biztonságos sportoláshoz, a mostaniból két centi még hibádzik. Folyamatosan járőröznek a rendőrök a tónál.
Vágólapra másolva!

Az egyre hidegebbre forduló időjárás miatt a Velencei-tó vízfelülete is befagyott, azonban még nem kellő szilárdságú, a jelenlegi jégvastagság a 8 centimétert nem éri el, a biztonságos sportolásra nem alkalmas.

Csak megfelelő vastagságú jégen biztonságos a sportolás, a Velencei-tónál erre még várni kell Forrás: MTI/Nagy Lajos

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha

vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai kérik, hogy mindenki tartsa szem előtt, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
- kikötők és veszteglő helyek területén;
- folyóvizeken.
A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki betartsa a jégen tartózkodás szabályait! A szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés hatálya alá. A tó vizének jegén tartózkodni abban az esetben szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.