Teljes pálfordulás: Kálmán Olga sajátos útja Simicska Lajos szolgálatáig

Kálmán Olga
Vágólapra másolva!
2015 előtt még oligarcházta Simicska Lajost Kálmán Olga, de azóta jelentősen megváltozott a műsorvezető gondolkodása ebben a tekintetben, aminek az lett – legalábbis eddig – a csúcspontja, hogy átment a Hír TV-hez. 
Vágólapra másolva!

Simicska Lajos, a Fidesz pénztárnoka és a Fideszhez nagyon közeli személy, de lehet, a Közgép azért nyer ennyit, mert egy hatalmas nagy cégbirodalom, és ők a legjobbak – mindezt Kálmán Olga mondta még ironikusan 2012. április 16-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Akkor a DK-s Varju László volt a vendége, akivel arról beszéltek hosszú perceken keresztül, hogy a Közgép vélhetően a politikai kapcsolatai miatt tud rengeteg közbeszerzést megnyerni.

Milliókat keres majd Kálmán Olga

Mint arról korábban beszámoltunk, az ATV karácsonyi partija után Kálmán Olga műsorvezető felmondott, és mint kiderült, a Hír TV-hez szerződött. A Ripost úgy tudja, hogy nettó 4 millió forintot fog havonta keresni, ami példátlanul, egészen abszurd módon magas fizetés. Nyilván felmerül a kérdés, hogy megérhet-e egy tévés ennyi pénzt valakinek, ez esetben a Hír TV tulajdonosának, Simicska Lajosnak. A Hír TV-ben sok embert felháborított Kálmán Olga mondhatni nevetségesen magas fizetése – és egyáltalán, az érkezése.

Kálmán Olga 2015. február 6-a előtt még nem kímélte Simicska Lajost Forrás: ATV

Kálmán Olga nézettsége alapján mindenképpen furcsa ekkora fizetés. Hiszen például Sas József, Hajdú Péter vagy Havas Henrik műsora is nézettebb és sikeresebb, mint az Egyenes beszéd Kálmán Olgával. Ráadásul az Egyenes beszédet nem nézték kevesebben, ha éppen nem Kálmán Olga vezette.

Kálmán Olga: Vissza fog csöpögtetni

Szintén a Közgép és a közbeszerzések voltak a terítéken az Egyenes Beszédben 2012. május 19-én. Kálmán Olga Karácsony Gergellyel akkor arról beszélt, hogy "a Fidesszel kapcsolatba hozható oligarchák, köztük Simicska Lajos, aki a politika közelében van, sorra nyeri az állami megbízásokat, és feltételezhető, hogy ezekből a pénzekből valamit vissza fog csöpögtetni a kormánypártoknak".

2015. február 6-ig az Egyenes Beszédben Simicska Lajos mindig negatív összefüggésben szerepelt, de azt követően érezhetően megváltozott Kálmán hozzáállása az üzletemberhez. Mint ismert, akkor szakított nyilvánosan is a Fidesszel Simicska.

2015. április 9-én pedig Kálmán már védelmébe vette Simicskát

egy Csepreghy Nándorral folytatott beszélgetés során. Akkor az M4-es autópálya építésének a leállítása volt a téma. Kálmán szerint arra azért került sor, mert a kormány így akar bosszút állni Simicska Lajoson. Vagyis, miután éveken át szidta Simicskát, 2015 februárja után feltűnően megkedvelte, most pedig már nála dolgozik.

2007-ben majdnem a Gyurcsány-kormány szóvivője lett

Kálmán Olgának azonban nemcsak Simicskához változott meg a hozzáállása 2015 februárja után, hanem a jobbikos politikusok is egyre gyakrabban jártak az Egyenes Beszédbe. Míg korábban meg sem hívták őket, gyakorlatilag bojkott volt ellenük, addig azóta a szélsőjobboldali politikusok egyre kényelmesebb körülmények között beszélhettek Kálmán Olgánál.

Azonban nemcsak ez az egyetlen furcsa fordulat Kálmán Olga életében. 2007-ben az akkori szocialista-szabaddemokrata koalíció kormányszóvivőnek szerette volna Kálmánt. Az ATV műsorvezetője némi gondolkodási idő után nemet mondott. Akkor Simicska Lajos még a baloldali kormánykoalíció ellenfele volt.

Kóbor kutya és perpatvar

Kálmán távozásával kapcsolatban Németh Sándor is leírta a véleményét. Az ATV tulajdonosa azt mondta, „Kálmán Olga a Hír TV-hez való szerződésével – akarva-akaratlanul –

Simicska és szövetségesei Orbán Viktor elleni vendettájának központi szereplőjeként kínálta fel magát,

amiről egy híres salamoni mondás jut eszembe: »Kóbor kutya fülét ragadja meg, aki felháborodik a perpatvaron, amely őt nem illeti.« De ehhez már sem a Hit Gyülekezetének, sem pedig az ATV-nek sincs semmi köze" – írta Németh Sándor.

Simicska Lajos még jobban felpörgeti a kormánykritikát Fotó: Bielik István - Origo

Kálmán Hír TV-hez igazolásával tovább erősödhet a kormány elleni propaganda. A Magyar Idők információi szerint Tarr Péter, akit Havas Henrik nemrég tanítványának nevezett, azzal kívánt boldog ünnepeket kollégáinak, hogy Kálmán Olga szerződtetésével a televízió még kormánykritikusabb lesz, de nem válik baloldali médiummá. A Hír TV-s vezető azt az ellentmondást nem oldotta fel, hogy az emblematikusan baloldali műsorvezetővel a csatorna hogyan tudná megőrizni maradék jobboldali jellegét. Az viszont, ismerve Kálmán Olga nyájas beszélgetéseit Vona Gáborral és a többi jobbikos vezetővel, nyilvánvalóan nem fog gondot jelenteni, hogy egyszerre kedveskedjen baloldali politikusoknak, de jobbikosoknak is. Vagy éppen együtt szidja velük a kormánypártokat.

Kálmán kontra Schiffer

Kálmán Olga egyik legemlékezetesebb alakítása az Egyenes beszédben egy 2014. április 9-én készített interjú volt Schiffer Andrással, az LMP akkori frakcióvezetőjével. Akkor Schiffer azt mondta, hogy egyáltalán nem ért egyet a Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű szobrának koncepciójával, de aránytalan mértékűnek tartja az azt övező hisztit. A műsorvezető láthatóan nem tudott napirendre térni Schiffer álláspontja fölött, és teljesen kiesett a szerepéből.

Kálmán Olga nem tudta elviselni, hogy Schiffer András mást mondott, mint amit várt tőle Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A műsorról ezután rengeteg publicisztika született. Gazda Albert, aki jelenleg a Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet újságírója, akkor azt írta:

„Kálmán Olga egyszerűen képtelen volt felfogni,

hogy Schiffer gondolhatja nem pont ugyanazt a Szabadság téri Gábriel arkangyalról, mint amit Gyurcsány Ferenc és az egyéb baloldali nagyemberek gondolnak, akarom mondani, ismételgetnek.”