Szórakozásból törték el a hajléktalan bordáit

Vágólapra másolva!
A négy mezőtúri kamasz egyszer megfenyegette, később brutálisan meg verte az idős hajléktalan férfit, úgy megrugdosták, hogy bele is halhatott volna sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

Jogerős ítéletet hozott a Szegedi Ítélőtábla négy fiatal ellen, akik 2014 telén kíméletlenül megvertek és kiraboltak egy hajléktalan férfit Mezőtúron.

Megvámolták volna a segélyt

A bíróság összegzése szerint a másodrendű vádlott 19 éves, társai még fiatalkorúak voltak a támadás idején. A banda már 2013 őszén megfenyegette a látásból ismert hajléktalant, és

követelték, hogy a kiszolgáltatott férfi havi 22 ezer forintos szociális segélyéből minden hónapban adjon nekik ötezer forintot.

.A megfélemlített sértett erre ígéretet is tett. A fenyegetésből végül semmi sem lett, mivel ő és zsarolói hosszú ideig nem találkoztak.

Jó buli volt megrugdosni

2014 januárjában azonban újra összefutottak egy mezőtúri ABC bejárata előtt: a társaság egyik tagja csak egy cigit kért az idős férfitől, de ő nem tudott adni. Ekkor újrakezdődött a terror: az elsőrendű vádlott kitalálta, hogy rabolják ki a hajléktalant, ezért követni kezdték – és két alkalommal is lecsaptak rá.

Először az első- és a másodrendű vádlott rugdosta össze a földre kerülő sértettet, majd újra elkapták a helyi vasútállomás előtt. Ekkor egy harmadik vádlott is beszállt a bántalmazásba: elvették áldozatuk óráját és öngyújtóját, és a kikényszerített ígéretet emlegették.

A férfi zokogva kérte, hagyják békén,

de a támadók csak akkor álltak le, amikor egy járókelő ordítva elküldte őket. A sértett több bordája is eltört, ami belső vérzést okozhatott volna - életét az orvosi ellátás mentette meg.

Börtön, javítóintézet vár rájuk

A másodrendű vádlottat a bíróság most öt év börtönre ítélte társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértésért, csoportosan elkövetett rablásért és folytatólagosan elkövetett zsarolás kísérletéért.

A harmadrendű vádlott három évre fiatalkorúak börtönébe kerül, a negyedrendben elítélt fiatal – aki tettlegesen nem vett részt az erőszakban - pedig 14 hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

Az elsőrendű vádlottat első fokon már 2016 februárjában 4 év javítóintézetre ítélte a Szolnoki Törvényszék, ami időközben jogerőssé vált. A szegedi ítélőtestület ezért most külön kezelte három társa ügyét.