Elhagyja Magyarországot Colleen Bell

2017.01.06. 11:03

Január 20-ával elutazik Magyarországról Colleen Bell. Lejár a nagyköveti megbízása, mivel Donald Trump visszahívja a politikai kinevezetteket. Az amerikai nagykövet a Facebookon köszönt el. A The New York Times arról írt, hogy még a megválasztott elnök beiktatása előtt több nagykövetet hazahív az Egyesült Államok.

„Fontos hírt szeretnék ma megosztani veletek. Január 20-án, amerikai nagyköveti megbízatásom végeztével, elutazom Budapestről. Köszönöm, Magyarország, az irántam és családom iránt tanúsított kedvességet és barátságot. Hiányozni fog az itteni munkám, de tovább dolgozom majd az országaink közötti kapcsolatok erősítésén.  A következő pár hétben formálisan és informálisan is elköszönök majd – írta a Facebookon Colleen Bell amerikai nagykövet. 

Colleen Bell amerikai nagykövet elhagyja MagyarországotForrás: MTI/Marjai János

Bell visszahívása teljesen érthető lépés Donald Trump részéről, mivel a politikai kinevezetteket minden újonnan megválasztott elnök eltávolítja a pozíciójukból.

Visszahívják Obama embereit

Számos amerikai nagyköveti poszt megüresedik rövid időn belül, még Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatása előtt – jelentette diplomatákra hivatkozva a The New York Times. Az amerikai napilap azt írta, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma  december 23-án küldött egy erről szóló táviratot az átmenetet intéző Trump-csapat nevében. A dokumentum szerint a lépés a tengeren túli politikai kinevezetteket érinti, vagyis azokat a kiküldötteket, akiket a jelenlegi elnökkel, Barack Obamával való szoros kapcsolatuk miatt állítottak egy-egy külföldi nagykövetség élére.