Holttesthez riasztották a rendőröket és mentősöket Ferencvárosban, egy hajléktalan fagyott halálra a Kvassay Jenő úton. Már nyolcvannál is több áldozata lehet az idei télnek, sokan közülük fűtetlen lakásukban haltak meg.

Megfagyott egy férfi Budapesten, a IX. kerületben – a rendőrséget pénteken kora reggel riasztották a mentők, hogy holttestet találtak a Kvassay Jenő úton, tudta meg az Origo.

Hontalan lehet

Úgy tudjuk, közterületen, egy romos házban találtak rá a kihűlt férfira. A rendőrség megerősítette a halálesetről szóló információt - mint jelezték, bűncselekmény gyanúja nem merült fel az ügyben, közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit.

Több mint nyolcvanan fagyhattak meg

A legújabb halálesettel már nyolcvannál is több halálos áldozata lehet az idei télnek. A Magyar Szociális Fórum (MSZF)  összesítése szerint 2016. december végéig összesen 80-an fagytak halálra, közel kétszer annyian, mint 2015 azonos időszakában – 

Az otthon hidege 

Az MSZF úgy tudja, feltűnően 

megnőtt azok száma, akik fűtetlen lakásokban vesztették életüket. 

Ha a kórházba szállítás közben vagy után meghalt, hipotermiás eseteket is beleszámítjuk, hatszor annyian haltak meg otthon, mint a szabad ég alatt –  írja közleményében a szervezet, amely az idei telet nézve, végzetesen kihűlt hajléktalanról tud.

A hajléktalanok mellett az egyedül élő időseket is fenyegeti a végzetes kihűlés. A kép illusztrációForrás: Thinkstock

A legveszélyeztetettebb csoport a magányosan élő, nélkülöző vidéki időseké lehet, akik nem tudják kifizetni a tüzelőanyagot, vagy éppen nincs erejük a tűzifa felaprítására, és hozzátartozóik segítségére sem számíthatnak. 

Érdeklődtünk a rendőrségnél és az Országos Mentőszolgálatnál is, hogy hivatalos adataik szerint hány fagyhalál történt az idei és a tavalyi télen Magyarországon, ezek közül hány esetet regisztráltak Budapesten. Választ egyelőre nem kaptunk, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.