Tavaly ősztől december végéig 80-an fagytak meg Magyarországon, közülük 27-en a saját lakásukban - írta a Magyar Szociális Fórum adataira hivatkozva a Magyar Nemzet.

Simó Endre, a szervezet alapítója a lapnak azt mondta, ez a szám csaknem kétszer akkora, mint 2015 azonos időszakában, és szerinte egyre többen vannak, akiknek ugyan van hol lakniuk, de fűtésre már nincs pénzük.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy a kormány tervei szerint tartós megoldást jelentene az a jogszabály, amely lehetővé tenné, hogy a segélyszervezetek lakást béreljenek az állami támogatásból.

Sok ingatlantulajdonos azonban nem szívesen adná ki a lakását hajléktalannak, ezért a Baptista Szeretetszolgálat szociális lakásügynökség létrehozásán gondolkodik. Ezzel kapcsolatban Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ munkatársa a lapnak azt mondta, ezzel nagyjából 3-4 ezer hajléktalan lakhatását tudnák megoldani, de félő, hogy a szervezetek inkább munkásszálló-szerű épületekben helyezik el a hajléktalanokat a kevés forrás miatt.